Още една подписка за свикване на референдум тръгва из страната на 3 март, научи "Клуб Z". Но този път не за изборните правила, а за отдавна наболелия въпрос с партийните субсидии. 

Инициативата е на дясноцентристката партия "Република БГ". От там се надяват да съберат необходимите 500 000 подписа, за да бъде задължен парламентът да свика народно допитване. Въпросът е "Да се премахне ли държавната субсидия за политическите партии?"

В канала за видеосподеляне YouTube се завъртя клип с препратка в стил утопичния роман "1984" на Джордж Оруел, с който от "Република БГ" призовават хората да се присъединят към подписката за пълно премахване на партийните субсидии. По неофициална информация видеото е дело на режисьора Андрей Слабаков.

Опит за отнемане на парите, които политическите формации, взели над 1% на последните парламентарни избори получават за всеки спечелен глас, имаше около приемането на Бюджет 2014. Но се оказа неуспешен. Под обществения натиск управляващите кроиха различни варианти и в крайна сметка свиха сумата с едно левче - от 12 лв. годишно за един глас до 11 лв.