Националният отбор по футбол отразява цялостното лошо състояние на българския спорт, каза днес министърът на спорта Красен Кралев. По думите му то е такова, защото детско-юношеският спорт е изоставен.

"Качеството на състезателите, с които се работи, е изключително ниско -  каза Кралев. - Не може да се търси вина нито в ръководството, нито в треньора.

Докато не се свършат необходимите неща, спортът ни ще бъде трагедия - добави той. - Не може да очакваме да имаме елитни спортисти, щом няма работа с децата." 

Правителството ще предложи нов закон за спорта, който прави детско-юношеския спорт приоритет и задължава общините да развиват спорта за всички, като създават необходимата база. За федерациите остава елитният спорт.

"Здравето на децата ни е по-важно от медалите", каза Кралев.

Според него резултати от реформата могат да се чакат до 8-10 години. Целта й е да пренасочи парите на министерството (61 млн. лв. за тази година) към дейности, които имат ефект. Сега оскъдното държавно финансиране често се източва от фиктивни клубове без дейност и без резултати, чиято единствена цел е да осигурят гласове при избора на ръководства на федерациите.

"Системата за контрол ще бъде жестока. Които имат резултати, ще получават приоритетно финансиране", заяви Кралев.

Той посочи, че легендарният национален отбор, класирал се четвърти на Световното първенство по футбол в САЩ, е "продукт на друга система".

"През последните 25 години организацията на българския спорт е тотално объркана, нарушени са правилата за изграждане на спортисти, има много пропуски - каза още той. - Приоритет ще бъде развитието на детско-юношеския спорт, като законът ще уреди задълженията и правата на всички, ангажирани в процеса за физическото възпитание на децата и юношите. Общините трябва да поемат ангажимента си за развитието на спорта за всички. Спортните клубове трябва да се фокусират в работата с подрастващите, а за федерациите да остане елитният спорт".

Има увеличение на нетипични заболявания като високо кръвно налягане и затлъстяване у младежите до 30 годишна възраст, защото живеят нездравословно и не спортуват, посочи Кралев. Той ще предложи на министерството на образованието да осигури треньори по футбол и гимнастика за третия час по физическо възпитание през седмицата, който сега често учителите пропиляват.