Адвокатът Михаил Екимджиев каза в студиото на „Още от деня“ по БНТ, че е бил шокиран от изказването на премиера Бойко Борисов, че „тази далавера с цесиите няма да бъде позволена“.

Правозащитникът бил изумен от това, че премиерът нарича опита на гражданите да спестят своите спестявания, при това със законни правни средства „далавера“...

"... след като се замисля за грандиозната далавера, която се случваше с тази банка в продължение на поне 3 правителства. 

Аз си спомням, че по времето на ГЕРБ имаше статистика, че над 60 % от парите на държавните предприятия и фирми бяха в тази банка.

На фона на това, на безхаберитето на БНБ този „опълченски“ опит на хората да си спасят парите, след като 5 месеца БНБ бездейства в нарушение на куп европейски правила...  Смятам, че г-н Борисов дължи извинение за този израз." 

Екимджиев каза, че засега в решението на парламентарната комисия (с което прихващанията стават невалидни, б.р.) нямало яснота и „дяволът ще бъде в детайлите“. "Страхувам се, че в България правната норма най-често не се символизира от везните на Темида. Най-често в България правните норми се използват като бухалка", поясни юристът. 

Екимджиев директно заяви, че се опасяве, че ще се създаде текст, който ще бъде дебалансиран и който ще доведе до преуреждане на правоотношения, възникнали в един минал период при действието на друга правна уредба.    

Което е недопустимо от гледна точка на принципите на върховенство на закона в една правова държава. Той описа това, което ще се случи, като спечелване на някакви „бюджетни бонуси“ , но ще загубим идеята, че живеем  в някаква праввова държава...

Той поясни, че самата идея да се изместят съществуващите в момента дати – датата на несъстоятелността и неплатежоспособността, и да се приеме, че прихващания няма да са допустими от момента, в който банката е поставена под особен надзор, т.е. - 20 юни, това вече е придаване на обратна във времето сила, обратно действие на закона... Което противоречи на принципите на законност, а и "Страсбург е доста чувствителен" по подобни теми. 

Натам логично идват въпросите, че пред Страсбург една подобна норма с обратно действие е възможно да бъде отменена,  и какво става с близо 2 млрд. лв., които са предмет на цесия? "Какво ще стане с всичко?", попита Димитър Цонев.

Адвокат Екимджиев отговори, че все пак първо се надява българският Конституционен съд да бъде сезиран и да отмени тази разпоредба, ако тя наистина действа в миналото. Но ако се стигне до Страсбург, той би го определил като недопустима диспропорционална намеса на държавата в правото на собственост. И оттук държавата ще трябва да предприеме генерални мерки – отмяна на законодателството, когато тези прихващания вече ще са придобили правни последици... 

"Ще стане една изключителна бъркотия... Кой ще бъде отговорен? Всеки ще се съди срещу всеки – цесионерите срещу хората, на които се прехвърлили вземането си, вложителите срещу кредиторите, всички срещу държавата, както и в Страсбург", поясни правистът.

Той даде и елементарен пример за случая с прихващанията: ти имаш влог, макар и гарантиран от 100 000 евро. Но парите ти трябват спешно например за тежка операция, а банката е затворена. Друг има кредит. Двамата научавате това, срещате се и „занулявате“ всичко джентълменски помежду си.

Какво незаконно, противоправно и неморално има? Защо това прихващане да бъде обявено за противоправно? Защо тези хора да бъдат третирани като нарушители на добрите нрави", попита Екимджиев. 

Още повече, че се гласи уредба, при която синдикът да решава кои сделки да атакува пред един „независим“ съд като българския. 

Относно историята с тефтерчетата на Филип Златанов и дали той вижда възможност за правно развитие на този казус, Екимджиев подчерта, че все пак не е виждал нито едно от тези тефтерчета. така не можел да знае кое първо е написано - ДП или 10, но пък можел да говори за това, което е генерално ясно... 

Че е безпощадно ясно, че в  България дела за милиони , експертизи и всичко подобно се носи в прозрачни найлонови пликове... 

Той даде пример и как темата с конфликта на интереси - една много тънка материя и трудно доказуема, дошла у нас като добра европейска практика.

„И вижте как тази комисия, вместо да работи по предназначение, как се използва като бухалка. Ако един човек може да работи само с бухалка, то каквото и да му дадеш – включително и такава комисия, и прокуратура, и съд, и полиция - той ще си ги използва като бухалки", заключи Екимджиев.

 Той нарече всичко случващо се фасадна демокрация и истинско задкулисие, което определя дневния ред, но му убягвало как е възможно участниците в него да бъдат наказани. 

„ Не може тази прокуратура – като се започне от аферата „Костинброд“, тези злощастни дела срещу "убийците" на Пеевски, проверката срещу президента, да се стигне вече до този казус с тефтера... Тази прокуратура непрекъснато да прави пиар акции, с които да прожектира избирателно части от фалшиви бюлетини или части от страници от тефтерчета – не може никой да не носи отговорност! В една нормална държава главният прокурор много отдавна трябваше вече да си е тръгнал при такива гафове. Той просто казва: „Съжалявам, сгрешихме“... Но нито един от сгрешилите не е отстранен. 

И в един момент нито една от тези множество грешки през последните една-две години някакси не е във вреда на Делян Пеевски", каза Екимджиев.