Поправката с нападки към България, съдържаща се в доклада за Република Северна Македония (РСМ), няма да падне.

Това заявиха пред Клуб Z двама български еврподепутати – социалистът Петър Витанов и либералът Илхан Кючюк (който е и автор на доклада).

Поправката под номер 2 е внесена от социалистите Марек Белка (Полша), Тонино Пицула (Хърватия), Таня Файон (Словения) и Андреас Шидер (Австрия), както и от „зелената“ Тинеке Стрик (Нидерландия). В нея се осъждат „неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България“. Вносителите призовават „българските органи да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“. Те приветстват „зрелия и балансиран отговор на тези провокации от страна на правителствените служители на Северна Македония“.

Поправката така и не бе оттеглена въпреки опита на нашите евродепутати на заседание на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), заяви Петър Витанов. Той е председател на българската делегация в Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

„Ще бъдем обявени за национални предатели“

„Изразих разочарование от внасянето на тази поправка. Казах им, че да са имали добри намерения и да са очаквали подобна поправка да е от полза по време на предизборната кампания, трябва да кажа, че тя не може да намери никаква подкрепа сред българското общество. Напротив – тя подкопава доверието към Европарламента. И в този контекст отслабва позицията на българските социалисти по време на кампанията. Защото политическите ни опоненти го използват срещу нас. Поставих принципно въпроса. Казах, че не може, когато внасят поправка, засягаща страна членка, да не я консултират с нейната делегация за предварителна дискусия. Аз никога не бих си позволил да внеса например поправка за Каталуня, без да пратя поне един мейл до испанската делегация. Изпаднахме в ситуация да осъдим нашите колеги социалисти, защото иначе ще бъдем обявени за национални предатели“, каза Витанов.

Според него поправката е едностранчива и изпраща сигнал, сякаш позицията на РСМ е по-важна от притесненията на всички български евродепутати.

Накрая Петър Витанов призовал изменението да бъде оттеглено. Ако това не стане, той настоял колегите му от СиД да не я подкрепят.

„Таня Файон, която внесе поправката, обаче каза, че няма да я оттегли. Ние обаче правим кампания, за да убедим колкото се може повече социалисти да не я подкрепят. Това не е позиция на цялата група, а на индивидуални нейни членове“, завърши лидерът на българската левица в ЕП.

Изменението няма политическа подкрепа в либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), каза Илхан Кючюк.

„Логиката, която съм представил пред колегите, е, че двустранните въпроси трябва да бъдат решени в дух на разбирателство и във формата на подписаните договори. Винаги съм призовавал, че Преспанското споразумение с Гърция и договорът с България са от съществено значение за тези отношения. Ако има нещо, което можем да направим като Европарламент, е да поощрим изпълнението им“, каза депутатът от ДПС.

Докладът на Кючюк ще бъде обсъждан в пленарна зала и гласуван утре.

БСП отвръща на ВМРО

Българската делегация в групата на социалистите в Европарламента отвърна на обвиненията, разпространени от ВМРО у нас, че „хората на Станишев са внесли национално предателска поправка“ в доклада за РСМ.

„Прескачането на парламентарната бариера може и да е политическа цел, но няма как да служи като оправдание за злоупотребата с българския национален интерес. Публикуването на карти и непремерени изявления може и да вдигат проценти, но правят неприемлива цялостната позиция на България в Европа. Заради подобни прояви европейските ни партньори не разбират поведението на страната ни. Така не печелим подкрепа. А нови резолюции“, се казва в декларацията.

Българските евросоциалисти изтъкват, че предложеното изменение е точно в тази посока.

Според представителите ни твърденията на колегата им консерватор Ангел Джамбазки, че мястото на вносителите на поправката не е в ЕП, не заслужава коментар.

„Делегацията на българските социалисти няма да подкрепи внесеното изменение, защото то не отразява изцяло историческия и политическия контекст на Балканите. Но категорично се противопоставя на приватизирането на българския национален интерес и монопола над патриотичните каузи. Особено от политическа сила, която руши авторитета на България в ЕС заради собствен интерес - политическото й оцеляване. Колкото до притесненията на т.нар. „патриоти“ за бъдещите коалиции у нас - важното е България да не бъде продадена.“