Прокуратурата ще даде утре (27 ноември) пресконференция и ще поясни всичко около акцията, проведена вчера в 5 града против проповядване на антидемократични в България.

Това каза по БНТ1 министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Заради следствената тайна и деликатността на проблема той не даде подробности по мащабната операция, в която беше арестуван известния пазарджишки имам Муса Ахмед и още 20-ина заподозрени в краен ислямизъм и симпатии към "Ислямска държава". 

Според Вучков, освен превенция, са необходими и конкретни наказателни производства, за да се предотврати създаването на всякакви терористични клетки в страната.

Всяка държава може да бъде интересна за терористите, особено ако е балканска, допълни Вучков.

Той отбеляза, че институциите, занимаващи се с тези проблеми, са изградени добре, но липсва законова уредба, която да внесе баланс по тази тема. Вътрешният министър увери, че има филтър при приемане на бежанците в България.

На този етап няма причина за безпокойство относно сигурността в България. Нивото на сигурност е стабилно, но това не означава, че институциите не трябва да са бдителни, допълни още Вучков.

Дефицитът в бюджета на МВР ще достигне 210 млн. лв., потвърди прогнозата си министърът и основно „перо”, което изразходва средства от бюджета на министерството, е миграционният проблем, който според министъра на вътрешните работи трябва да бъде решаван с пари извън тези, с които МВР разполага.