БРЮКСЕЛ

Европейският съюз да съживи растежа и заетостта на икономиките си, като създаде Европейски фонд за стратегически инвестици (ЕФСИ) от 21 милиарда евро, който да мобилизира 15 пъти повече частен  капитал в осъществяването на инфраструктурни проекти.

Този план оповести днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите в Страсбург. Планът е централният проект на мандата  му, който сега започва.

Парите в ЕФСИ ще бъдат използвани като гаранции, за да привлекат над 300 милиарда евро предимно частни инвестиции в идните три години. Според Комисията те могат да прибавят по 1 процентен пункт към икономическия растеж на ЕС през следващите три години.
Т.е., ако сега Комисията прогнозира 1,5% растеж в ЕС и 1,1% в еврозоната догодина, те биха могли с помощта на плана да станат 2,5% и 2,1%.

Фондът трябва да стимулира инвестициите, като първи поема евентуалните загуби от тях преди другите кредитори. Приоритетни области за тях ще са транспортът, енергетиката и дигиталните мрежи. Очаква се средствата за фонда да са налице до средата на 2015 година.

Правителствата на държавите-членки няма да имат думата, къде да инвестира фондът. Това ще решава специализирано тяло, като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще се произнася по икономическата жизнеспособност на проектите.

ЕИБ е собственост на държавите-членки. Тя има капитал от 500 милиарда евро, 5 милиарда от които ще внесе във фонда, а останалите ще осигури бюджетът на ЕС.

Експертите на Комисията смятат, че 21 милиарда евро гаранции ще позволят на ЕИБ да увеличи три пъти финансирането си за проекти през идните три години, т. е. на 63 милиарда евро. То на свой ред може да привлече пет пъти по толкова частен капитал – т. е. 315 милиарда евро.

Комисията цитира предишни увеличения на капитала на ЕИБ, които са довели до 18-кратно мултиплициране на частните инвестиции.
Само миналата година банката е отпуснала заеми в размер на 72 милиарда евро.