Шефът на НСО ген. Тодор Коджейков подаде оставка. Заедно с него си тръгва и заместникът му Калин Иванов. Смяната не е изненадваща. Подобно решение се очакваше още когато НСО допусна големия гаф с нападението срещу тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган през януари 2013 г. 
Коджейков, известен още като личния бодигард на Борисов, обаче не си отива заради некадърност, несправяне с работата или защото има по-наши кандидатури за поста, а по "лични причини". Има ли нещо по-дразнещо от тази формулировка. Защо никой никога не е назначаван по лични причини. Това със сигурност би било вярно като се има предвид забележителното количество  от роднини, близки, съученици и най-вече любовници, които се назначават в държавните институции и по възлови места само по шуробаджанашка линия.  

Когато някой встъпи в длъжност, той винаги е голям професионалист - дори когато има фалшива диплома за висше образование или две имена и два паспорта, дори когато е уличен в сериозни злоупотреби или конфликт на интереси. Когато си тръгва, се изхулва по лични причини.

Личните причини скриват обикновено по-дълбоки връзки и основания, които все някога излизат наяве. Те са мотив, лишен от въображение и от здрава логика, почти мръсно словосъчетание. Обидното е, че се опитват отново да ни заблудят.

Преди време кметът на Бургас Димитър Николов въведе полезна забрана в общината- няма вече молби, само заявления. По неговия почин в документите, които обясняват мотивите за нечие уволнение да бъде забранена формулировката "оставка по лични причини".  Тогава в прессъобщенията ще четем: тръгва си, защото е некадърен, болен, корумпиран, не харесва на шефа си, коалиционният партньор се дразни от него, кадър е на бившите управляващи  и т.н. Малко откровеност няма да навреди.