Специализираната прокуратура и ГДБОП се похвалиха с разбита организирана престъпна група за финансови измами. Шефката на звеното в държавното обвинение Валентина Маджарова обяви, че става дума за 6 лица, които са задържани. Двама от тях са ръководили групата, която  действала от 2017 г. насам и въвеждала своите жертви в заблуждение, че след като купят голямо количество акции, тези акции ще станат много бързо ликвидни - с двойна и тройна печалба, гласи версията на разследващите. 

Заподозрените са харизматични и интелигентни, с чисто съдебно минало - с изключение на един от тях, стана ясно още от брифинга по случая. 

Според обвинението жертвите на измами от групата са над 200, имало и чужденци. Има и потърпевши, измамени с около 1 млн. лв., заяви още Маджарова. 

Схемата е ставала чрез 49 фирми. С жертвите са сключвани договори за брокерство.

"Събрахме доказателства за хората на върха на организацията. Измамените също са много интелигентни хора. Лесно е да заблудиш малограмотен и ниско интелигентен човек, но е трудно да го направиш с човек с възможности", каза прокурар Маджарова.

По време на операцията на част от претърсените адреси са намерени техника за заглушаване на мобилни апарати.