Пазарджишката окръжна прокуратура излезе с обвинение след мащабната акция на ДАНС срещу ислямистите в града. Обвинението е срещу арестувания вчера имам Ахмед Муса Ахмед - за участие в група, подстрекаваща към война, и за налагането на антидемократична идеология, съобщи БНР.

И останалите петима задържаните вчера ще получат обвинения. Мярката "задържане под стража" на Ахмед е удължена на 72 часа, потвърди адвокатът му Елвира Панкова.

"Като в рамките на тези 72 часа, ще видим дали прокурорът ще внесе искане за взимане на постоянна мярка, която обаче има правото да вземе само съда. Предполагам, че ще бъдат повдигнати обвинения на още 5-6 души. Ахмед не се признава за виновен и ми обясни, че няма отношение към това, в което го обвиняват", коментира Панкова.

Пред сградата на полицията продължава струпването на близки роднини, които чакат информация - вчера те бяха близо 100 души. Тази сутрин в джамията "Абу Бекир" се проведе традиционната молитва. Обстановката в квартал "Изток" е спокойна, засиленото полицейско присъствие остава. Освободените отказаха да коментират подробности, но техни близки споделиха, че при престоя им в ареста не е имало полицейски натиск над тях.

Ахмед Муса Ахмед беше единственият ефективно осъден по делото за проповядване на радикален ислям и налагане на антидемократична идеология. В неговия дом и в домовете на неговите сподвижници текат претърсвания, изземва се литература и компютри.

Ахмед Муса Ахмед получи ефективна присъда общо 4 години затвор от Пазарджишки окръжен съд по делото за радикален ислям. Той има предишна условна присъда за подобна дейност. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд-Пловдив като все още се чака насрочване на делото. Той бе съден заедно още 12 души.

Само преди дни прокуратурата проверяваще видеоклип с участието на Ахмед Муса Ахмед. В него той аплодираше в двора на джамията едно дете, което ритуално обезглавяваше друго дете с пластмасов меч. Клипът бе разпространен в социалните мрежи и предизвика бурна реакция. Тогава от прокуратурата в Пазарджик съобщиха, че всички участници в ритуала ще бъдат разпитани. Според един от свидетелите, децата са изиграли библейски сюжет по повод на Байрама - Авраам обезглавява сина си по волята на Аллах.