Бивши депутати и настоящи кметове, бизнесмени, синове на бащите си и лица от академичните среди и спорта. Такъв е профилът на сътрудниците, които по правило парламентарните групи и комисии, и индивидуално всеки народен представител назначават в помощ на дейността си.

Имената на назначените до момента са публикувани на сайта на Народното събрание. И сред тях откриваме и някои любопитни фигури.

ПГ на ГЕРБ ще работи с десет сътрудници. Десислава Замфирова, бивша началничка на кабинета на Цветан Цветанов като вътрешен министър ще съветва групата в организационните дейности. Иначе в списъка е и административният секретар на партията Цветомир Паунов. Присъстват и Севдалина Арнаудова, която поема пресцентъра на Министерския съвет, както и Николай Стефанов, който пък бе назначен за медиен съветник на финансовия министър Владислав Горанов.

ДПС ще разчита на седем сътрудници. Голяма част от тях са хората, които и досега отговаряха за връзките на партията с обществеността като Велислава Кръстева например, която в мандата на Пламен Орешарски бе и зам.-министър на културата. Любопитно е, че по въпросите на околната среда движението ще бъде консултирано от дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис. Място в редиците отново е намерил и Кристиян Коев - Флейтата - лице от февруарските протести, след които Бойко Борисов подаде оставката на първото си правителство.

Реформаторският блок засега е посочил само един сътрудник - Адрианабела Белева. Ади, както я познават колегите, отговаря в частност за връзките с обществеността на ДСБ.

Парадно в парламента се завръщат и бившите депутати от "Атака" Деница Гаджева и Павел Шопов. И двамата нямат нужда от представяне.

Павлин Цветков от ВМРО и пресаташето на НФСБ Велина Тодорова ще помагат на Патриотичния фронт.

Групите на БСП, БДЦ и АБВ все още не са обявили сътрудниците си.

Интересни имена откриваме и сред личните депутатски помощници.

Бившият шампион по самбо Румен Стоилов, който бе и депутат на ГЕРБ, ще съветва младият Александър Ненков. На спорта залага и червеният Добрин Данев. Ще му помага олимпийският и златен медалист Таню Киряков. Той бе депутат от левицата. Данев ще бъде съветван и от друг бивш червен депутат - Спас Панчев.

Милен Михов от Патриотичния фронт пък ще разчита на академичните среди. В лицето на ректора на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ.

В полезрението ни влезе още един професор - депутатът Станислав Станилов от "Атака". И то защото назначи сина си Станил Станилов за съветник в сферата на енергетиката. 
 

 Бившият СДС депутат и председател на "Екогласност" Иван Сунгарски пък ще съветва Гроздан Караджов. Още един бивш син депутат - Лъчезар Тошев се връща в парламента. Но този път, за да консултира бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев от групата на ГЕРБ. Андреев е от т. нар. гражданска квота. Иначе и двамата имат твърди позиции по отношение на представителите на бившия комунистически репресивен апарат - ДС. 

Интересна е фигурата на сътрудника на Йордан Цонев (ДПС) по организационната дейност. Това е Асен Рашков - регистриран като наблюдател на изборите от името на сдружение "Федерация на независимите студентски дружества".

Сътрудник на депутата от Движението Четин Казак пък ще е бившият зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз.

Варненецът Ерджан Ебатин (ДПС) пък ще бъде съветван от Сали Табаков, брат на осъдения ефективно бивш депутат и кмет на Дулово Митхат Табаков.