Няма български модел за справяне с коронавируса.

Това отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ в сряда сутрин.

Той допълни, че в целия свят няма модел за борбата с пандемията.

Мотивът за българския модел беше лансиран от управляващите, често повтарян и от премиера Бойко Борисов, и от здравния министър Костадин Ангелов, макар и напоследък по-рядко.

„По отношение на българския модел: Европа вече не говори за български модел, Европа го прилага. Българският модел е следният. Ние постигнахме най-добри резултат в целия Европейски съюз с най-нисък индекс на строгост на мерките, с вървене по ръба на бръснача, както много пъти съм казвал.

Тоест нисък индекс на строгост - завидни резултати. Ние стигнахме до последни нива на заболяемост и в средата на всички страни по смъртност. Също така една част от българския модел, който ние приложихме първи, беше зелените коридори, които започнаха да прилагат и в Германия“, обясни преди десетина дни в интервю пред „Свободна Европа“ министър Ангелов.

Ангел Кунчев днес беше доста по-предпазлив.

„Опитваме се да намерим златното сеченеие и да предпазим колкото се може повече хора. Но това, което виждам, е и че прилагането на крайни мерки също не е решение. Една въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна“, добави той.

Той зададе и нова граница на заболеваемостта, която здравните власти щели да бъдат доволни, ако удържат - около 750-800 на 100 хил. По думите му „ако се стабилизираме на такива нива, няма да е толкова лошо“. (В предишни месеци здравните власти бяха обявили, че при скок на случаите над 200 на 100 хил. ще мислят за ограничителни мерки.)

И отново се позова на вече даваната като лош пример Естония - „Лошо е, ако достигнем 1500 на 100 хил. като в Естония“.

„Ако горе-долу се стационираме на тези 750-800 на 100 хил., знам, че на някой може да му звучи много революционно... но на фона на това, което се случва в Европа, не са чак толкова лоши данни. Лоши щяха да бъдат, ако постигнем словашките или естонските цифри от 1500 заразени на 100 хил.“, каза Кунчев.

Това Кунчев каза на фона на рекордните 5176 случая за последните 24 часа и отново тревожно висок брой починали - 155. Продължава да расте и броят на хоспитализираните.

Вчера здравните власти обявиха постепенно разхлабване на мерките от 1 април, като се аргументираха с това, че епидемията е в плато и откроиха като „тенденция“ наблюдавания еднодневен спад в броя на хоспитализираните.

„Ефектът, който търсим, е да не продължи рязкото нарастване на случаите“, обясни още Кунчев.

Той добави, че „търсенето на баланс винаги е спорно“.

„Мисля, че така, както подхождаме много внимателно, бихме могли да видим какъв ще е ефектът от разхлабването. Разпределили сме мерките във времето. Опитваме се да дадем този отдушник, който крие най-малко рискове“, каза още Кунчев.

Той даде и пореден пример - с какво било по-рисковано да седнете да пиете едно кафе на открито от това да работите в офис 8 часа и да не отваряте прозореца, за да проветрявате.

Моловете обаче били по-опасни, младите хора се събирали там, правели си срещи, били като „агората в Древна Гърция“.

„Бяхме обвинявани, че не даваме перспектива, сега я даваме“, твърди още Кунчев.

Той коментира, че ефектът както от затягането, така и отпускането на ограниченията ще стане ясно след известно време, защото на дневна база има изкривяване.

За първи път посочвали мерки, които няма да важат просто от утре за всички, а са разпределени - „какво пускаме от 5-и, какво от 12-и, какво оставяме до края на месеца“.

„Ако слушате това, което казват директорите на болници, епидемиолозите, лекарите, разбира се, че ние сме винаги за това мерките да са по-затегнати, по-дълъг да е този период, само че когато политиците и министрите вземат вече решение, утре няма как да отчетат и другата страна - тази, че хората имат нужда от взимане на глътка въздух“, каза още главният държавен здравен инспектор.

По думите му мерките се разхлабват, но с условие, че ако продължи растежът, пак ще бъдат взети мерките така, че „те да осигурят ненатоварване в такава екстремна степен на болниците“.

Той обясни, че нямало нужда от зелените коридори в магазините.

„Идва моментът, в който тази мярка да бъде премахната. Тя изигра своята роля“, смята главният държавен здравен инспектор.

Със 700 хил. очаквани ваксини през април щяло да има осигурен „известен“ избор на ваксини, повтори отново той.

Кунчев не даде ясен отговор на въпроса дали в момента сме в пика на третата вълна.

„Надяваме се това да е най-високата точка от третата вълна, задържането вече е налице“, само каза той.

Според него болниците сега са много по-готови в сравнение с втората вълна.

„Продължавам да имам надежди, че коронавирусът е в състояние да се самоограничи и да изчезне. Дали ще стане така е друг въпрос. Или ще остане сезонен, постоянно появяващ се. И да се ваксинираме всяка година. Ако това ни накара да направим природата, ще го направим. Но това е най-лошият вариант“, каза още той.