СТЕФАН МИЛАНОВ

Румен Георгиев от следователската квота във ВСС раздвижи с нетрадиционно изказване течащите в Съдебната палата обсъждания на съдебната реформа. Известният с живописния си език бивш шеф на НСлС напомни, че Англия е правила съдебна реформа 200 години, Италия – около 30, а ние за 25 години сме направили толкова много реформи, че „почвам да си мисля дали реформите не са част от проблема“. 

Залата, в която са събрани настоящият и бивши правосъдни министри, депутати и висши магистрати, посрещна изказването му с аплодисменти.

"Гражданите не вярват в правосъдието, но съдиите вярват ли достатъчно в себе си?“, попита Георгиев. 

Той даде за пример огромният брой отводи по дела, т.е., че още преди делото да е разпределено на даден магистрат гражданите вече са убедени, че мафията си е назначила кой да го гледа.

"Това е страшно! Днес нашият статут е много по-лош от на много други професии“, каза още Георгиев.

Относно обсъждането на реформата преди него и бившият шеф на ВАС Владислав Славов каза, че му е любопитно дали хората от парламентарната квота в настоящия ВСС са чели стратегиите, които предшествениците им са залагали. Той даде пример, че още от 2008 г. във ВАС е действала система за случайно разпределение на делата.

Повечето политици, дошли на обсъждането обаче бяха оптимистично настроени, че началото на реформата трябва да бъде положено. 

"Най-накрая гробището оживя", каза бившият служебен вицепремиер Зинаида Златанова.

Ексминистърката на правосъдието от ГЕРБ Диана Ковачева напомни, че в реформата има включени хубави мерки, но не вижда защо те да не влязат веднага в сила и даде за пример елекронното правосъдие. Най-остро обаче се изказа вицепремиерката Меглена Кунева, която напомни на събраните магистрати, че ни чака тежък евродоклад през януари.

"Румъния успя да обясни с четири-пет страници ситно изписан текст постиженията, които е направила, даде пример Кунева. - При нас това не е така!"

Тя напомни, че макар България винаги да е настоявала, че докладите не трябва да имат връзка с примането ни в Шенген, е напълно ясно, че при два положителни доклада един след друг Румъния ще бъде приета, а ние не.