В една провинция работят книжарниците, но не и цветарниците, в друга обратното. В един град можеш да поканиш до трима възрастни и няколко деца, в друг – само двама, и то ако са от едно и също домакинство. В Германия неслучайно сравняват актуалната ситуация на ограничения с „килим от кръпки“ - дори и в два съседни града ситуацията може да е коренно различна в зависимост от това каква е степента на заразеност и от коя политическа сила е кметът.

Вслушващите се в канцлерката местни ръководители от ХДС са по-консервативни, колегите им от Социалдемократическата партия са по-склонни да дадат повече свободи на хората. Медиите са пълни с информация за това къде какво важи, в която може да се забърка и най-опитният в проучванията. „Виновна“ е федералната система, която позволява голяма самостоятелност при взимането на решенията от отделните провинции, което от една страна е добре, защото решенията са индивидуални, от друга – създава се огромен хаос, който тотално обърква хората. Например ако се придвижат от един град в друг и в другия важат съвсем различни правила от тези в техния.

Поради всичко изброено от неделя в интернет набира скорост петиция, в която се събират подписи за единни, по-строги правила за наложените ограничителни мерки под мотото „Искаме по-строг локдаун срещу третата вълна. Сега“.

Ситуацията със заразените в Германия.

Петицията е отправена към канцлерката и провинциалните министър-председатели, подписите под нея досега са над 70 000. Не е много в сравнение с 80-милионното население на Германия, но е ярък израз на неудовлетворението, което поне част от жителите на Федералната република изпитват по отношение на налаганите мерки – един ден така, на другия ден иначе. Включително ако става дума за настояването на канцлерката да затвори всички магазини по Великден, което още на следващия ден беше оттеглено с извинение. Друг е въпросът доколко смислена би била точно тази мярка.

Все пак петицията е съвсем скорошна, като само в първите 26 часа от старта й е подписана от над 50 000 души. Нейни инициатори са берлинският писател Фридеман Кариг и неговата съмишленичка – мюнхенската писателка и музикантка Самира Ел Квасил. Принципно и двамата са против по-строг локдаун – както казват: „Всеки би искал да си върне нормалния живот“. Но именно поради това са за по-категорични действия в момента, за оставане вкъщи. Ако това не стане, както казва Кариг, ще се наложи още по-дълъг, изтощителен и разрушителен локдаун.

"А той определено ще настъпи", безпокои се писателят, който очаква по-решителни действия от страна на политиците.

Той смята, че макар хората да не намират ограничителните мерки приятни, биха ги подкрепили, именно това иска и да докаже петицията. „Ако се съберат подписите на два, три, пет милиона души, тогава в нас вероятно ще се вслушат и политиците“, предполагат инициаторите, които се надяват на формирането на един вид народно движение. Основното им желание е по възможност в Германия да се затвори всичко сега, за да се избегне по-лошото в бъдеще.

Междувременно и от проучванията става ясно, че повечето хора в Германия искат по-твърд подход по отношение на коронавируса: от февруари досега брят на тези, които са за по-строги мерки, се е удвоил от 18 на 36 процента.