Сто и двадесет военнопленници от лагера на либийския маршал Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия, участвали в офанзива срещу столицата Триполи, бяха освободени вчера в условията на национално помирение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Затворниците бяха освободени след организирана от властите церемония в Завия - град на 45 километра западно от Триполи. Местни бойци са участвали в защитата на столицата от април 2019 г.

Те са заловили тези верни на маршал Хафтар членове на 107-ма бригада, близо до Завия в началото на офанзивата срещу Триполи.

Руска ракетна установка "Панцир-1" от силите на ЛНА пленена от правителствените войски в базата на ВВС Ал Уатия през октомври 2020 г. Снимка Туитър

На церемонията официални лица произнесоха речи, посветени на помирението.

Абдала Елафи - зам.-председател на президентския съвет, призова по-специално да се върви напред към възстановяване на страната и се обяви за национално помирение.

След церемонията затворниците се събраха със семействата си, които ги очакваха на място.

След падането през 2011 г. на режима на Муамар Кадафи, Либия се опитва да изплува от десетилетен хаос и конфликт между съществуващите през последните години съперничещи си центрове на власт в Триполитания на запад и в Киренайка на изток.

Сраженията между сили на признатото от ООН правителство на националното съгласие, базирано в Триполи, и Либийската национална армия на Халифа Хафтар приключиха през лятото на 2020 г.

От октомври м.г. е в сила прекратяване на огъня, а след процес под ръководството на ООН беше създадено ново единно правителство, което да ръководи преходния период до изборите през декември.

През декември 2020 г. и януари 2021 г. съперничещите си лагери си размениха няколко десетки затворници, съгласно споразумението за прекратяване на огъня и подпомогнати от съвместна военна комисия.