Шестнадесет проекта за модерно изкуство на открито ще бъдат реализирани до края на май 2015 г. в София. Те ще бъдат финансирани с общо 100 000 лв. от Фонда за иновации в културата. Това е първият публично-частен фонд, който е създаден от Столичната община и се финансира с дарения от бизнеса.

"Досега са събрани 100 000 лв., като половината са от общината", обяви днес кметицата Йорданка Фандъкова, която връчи договорите на авторите.

Дарители досега са "Софарма" АД, КРИБ, "Мобилтел" ЕАД, "Главболгарстрой", "Шарлопов хотелс", "Метатрон МТ" ООД, Първа частна математическа гимназия, "Чучков брадърс студио" ООД и индивидуални дарители.

"Общината отделя годишно по 4 млн. лв. за култура и така е най-големият меценат", припомни Фандъкова.

В първата програма на фонда проекти са подали 121 автори и колективи. Жури е избрало измежду тях 16. Фондът цели да стимулира авторите да подават документи по интернет и затова 105 от кандидатите са ползвали електронната поща.

Интерактивна медийна лампа на сдружение "Трансформатори" получава 7800 лв. Тяхната идея е да направят инсталация, която ще прожектира върху настилки, сгради и фасади реклами на културни събития в града. 

 

Кои са лицата на сдружение "Трансформатори",

кои са следващите им проекти,

каква е силата, която ги движи -

всички подробности за талантливите млади

"трансформатори" на градската среда

можете да прочетете в броя на

списание "Клуб Z" през декември!

 

"Срещи с времето" на "Тенджера под налягане" ще организира аудио разходки из София. Срещу любима вещ туристите ще получават слушалки, в които ще звучи беседа за забележителности. Накрая туристите ще разказват за впечатленията си и ще дават препоръки. Откъси от записаните им изявления ще се допълват в основния запис и така всеки от тях ще има принос за него. Проектът ще се финансира от фонда с 8000 лв.

„По покривите на София“ предвижда фотосесия от покриви на високи сгради в по-крайните квартали. Снимките ще бъдат показани в изложба на нестандартно място - депото „Клокотница“. Проектът е за 7000 лв. Млади компютърни специалисти и артисти ще направят специален софтуер, който ще превръща танц и музика в картини. Пърформансът ще се организира от Фондация за предприемачество, култура и образование. Той ще е на открито и ще струва около 6000 лв.

Бракувани дискове ще покрият фасади на неприветливи сгради. Това предвижда проекта „Огледай се“, които ще получи 7550 лв. Така столичани ще имат пряк достъп с модерното изкуство във всекидневието си. Идеята е на сдружението "Лингва Франка".

Към децата е обърнат проектът на фондация "Изи Арт" за интерактивно представяне на емблематични български произведения на изкуството. Той предвижда чрез 2-3 минутни забавни филмчета хлапетата да научават за историята и смисъла на различни картини от български класици като Мърквичка, Майстора и др. Проектът е за 6500 лв.