Северна Корея през последните години излезе начело в надпреварата във въоръжаването между двете Кореи, която доведе до разпространение на ракети с малък обсег на полуострова и приближи Севера както никога досега до разполагане на тактически ядрени оръжия, пише в анализ агенция Ройтерс.

Дългогодишните опити на Северна Корея да разработи високоточни ракети, способни да останат незасечени и да нанесат удари по цели в Южна Корея, се ускориха след самоналожения от Севера през 2018 г. мораториум върху изпитанията на по-големите му междуконтинентални балистични ракети (МБР).

Междувременно споразумението от 2017 г. между Вашингтон и Сеул вдигна двустранните ограничения върху ракетния арсенал на Южна Корея, което доведе до разработването на най-малко една по-тежка ракета, която може да изиграе ключова роля за превантивен ракетен удар, който да изпревари една севернокорейска атака, или за „обезглавяване“ на ръководството на Севера.

Изпитанията на нови ракети от Северна Корея миналата седмица имат за цел да догонят или да задминат постепенно разширяващия се арсенал на Южна Корея и представляват първите тестове, откакто лидерът Ким Чен Ун обяви през януари, че Северът може да създаде миниатюрни ядрени бойни глави за тактически ракети. Това подчертава големия залог за правителството на Байдън, което обмисля варианти за намаляване на напрежението.

Южнокорейски служители виждат в по-големите и по-добрите балистични ракети с малък обсег начин да се намали зависимостта от САЩ, които са разположили близо 28 500 войници в Южна Корея.

В реч миналата година южнокорейският министър на отбраната Джеон Кьон Ду се похвали, че страната е разработила ракета с „достатъчно голям обсег и с най-голямото в света тегло на бойната глава, за да защитава мира на Корейския полуостров“, имайки предвид новата ракета „Хьонму-4“ с обсег от 800 км и двутонна бойна глава.

Вероятно не е съвпадение, смятат анализатори, че Северна Корея заяви, че най-новата ѝ балистична ракета с малък обсег може да носи бойна глава с тегло 2,5 тона.

В изявление във вторник сестрата на севернокорейския лидер, която е влиятелен политик в Северна Корея, Ким Йо Чен цитира речта на Джеон, защитавайки правото на Севера да разработва собствени ракети.

„След като Сеул разработва нови способности от този тип, Пхенян е плътно зад него“, заяви изследователят в Центъра за изследване на неразпространението „Джеймс Мартин“ (James Martin Center for Nonproliferation Studies) Джошуа Полак, който е съавтор на доклад от миналата година, предупреждаващ, че напредъкът в разработването на конвенционални, високоточни ракети в двете Кореи е допринесъл за създаването на нова ситуация, в която кризата може да ескалира до война.

Тактически ядрени оръжия?

Северна Корея заявява, че ракетите са ѝ нужни за самозащита и обвини Южна Корея и САЩ, че застрашават сигурността ѝ със съвместни военни учения, покупка на оръжие и други враждебни политики.

На конгреса през януари на управляващата Корейска трудова партия Ким обяви, че Северна Корея, е развила технология, позволяваща на ядрените ѝ оръжия да бъдат направени „миниатюрни, по-леки и стандартизирани“.

Южнокорейското разузнаване заключи, че най-новите ракети на Севера могат да носят ядрени бойни глави, макар че не е ясно дали някога такива са били инсталирани, заяви в понеделник депутат, осведомен от служители на разузнаването.

„Дори севернокорейските балистични ракети с малък обсег трябва да бъдат считани за способни да носят ядрено оръжие, ако се съди по собствените изявления на Северна Корея“, каза Маркус Гарлаускас, старши сътрудник в Атлантическия съвет (Atlantic Council) и бивш служител на националното разузнаване на САЩ, отговарял за Северна Корея.

След като технологията бъде усвоена, ядрените бойни глави могат да бъдат направени по-леки от конвенционалните, каза Маркус Шилер експерт по ракетните технологии, базиран в Европа.

„За една ракета е все едно дали носи ядрен заряд, тротил или пиано - важно е само теглото“, каза той.

Най-новите ракети на Северна Корея демонстрираха също способност за нисък полет и „спиране“ малко преди да достигнат целта си, което ги прави по-трудни за откриване и прихващане, каза Джоузеф Демпси, изследовател в сферата на отбраната в Международния институт за стратегически изследвания (International Institute for Strategic Studies).

„Ако бъдат разположени, този нов тип балистични ракети с малък обсег ще позволят на Северна Корея да удари конкретни цели в Южна Корея с много по-високи степен на точност (от по-старите модификации), каза той.

В петък организацията „38 Север“ (38 North), базиран в САЩ мозъчен тръст, съобщи, че сателитни изображения показват активност в корабостроителница, което предполага, че новата подводница с балистични ракети на Севера, която е в процес на изграждане от няколко години, може да е на етап на завършване.

Ракетно съперничество

В реч в петък, в която засегна въпроса за севернокорейските опити, президентът на Южна Корея Мун Дже Ин каза, че ракетният капацитет на страната му е от „световна класа“.

След миналогодишния тест на „Хьонму-4“ Южна Корея обяви, че ще произвежда масово и друг тип ракета с наземно базиране, предназначена да унищожи бази на подземната артилерия.

„Тези най-последни (севернокорейски) изпитания изглежда изпращат послание на южнокорейците, че Северът има способности равни или превишаващи тези на „Хьонму-4“, каза Мелиса Ханхам, заместник-директор на организацията „Отворена ядрена мрежа“ (Open Nuclear Network).

Още тази година Сеул може да проведе подводен тест на първата си балистична ракета, изстрелвана от подводница, базирана на ракетата „Хьонму-2B“ с обсег от 500 км, въоръжена с конвенционална бойна глава и потенциално носена от новата 3000-тонна подводница Кей Ес Ес-3 (KSS III), съобщават южнокорейските медии.

Министерството на отбраната на Южна Корея отказа да потвърди на какъв етап на разработване се намират конкретни оръжия, позовавайки се на опасения за сигурността, но заяви, че „нашата армия е изградила капацитет да се противопоставя на севернокорейските ракети с малък обсег чрез модернизиране на нашите сили и ние планираме да ги развием още повече“.

Такива ракети могат да подкрепят две ключови южнокорейски стратегии: „Съкрушаващ отговор“, която има за цел да засече планирани атаки от страна на Северна Корея и превантивно да унищожи ядрените ѝ съоръжения, ракети и артилерия с голям обсег; и „Удар по стратегически цели“, контраатака, която включва премахване на ръководството на Северна Корея.

„Сеул изглежда разчита на много големи конвенционални бойни глави за поразяване на силно укрепени обекти“, каза Джефри Луис, ракетен изследовател в Центъра за ядрени изследвания. „Налице е също обикновена завист - ако Северна Корея има такава способности, е нормално Южна Корея да се стреми да я догони.“

БТА