Една обикновена рисунка от преди 50 години, ако не я обявя – 3 години затвор. Аз реших да покажа неколкостотин години затвор.“ Това каза акад. Светлин Русев пред камерите на БНТ при откриването на своята „протестна изложба“ в галерията на ул. „Шипка 6“ в София.

Излагайки свои авторски творби от „инкриминирания“ период, т.е. - по-стари от 50 г., творецът протестира срещу абсурдите в Закона за културното наследство и обсъжданите в тази връзка промени в Наказателния кодекс. Те криминализират притежаването на ценности на над 50 г.

Никой не е поискал мнението на Русев като художник и колекционер за промените, които той откровено нарича неграмотни и сравнява с Франкенщайн.

Ако някой трябва да бъде наказан, на тия, които са мотивирали и създали новия закон, трябва да им се търси отговорност“, казва с усмивка академикът.

По негова преценка никой не печели от предлаганите драконовски мерки.

Знам кой губи – губи първо държавата, губи духовното пространство и културата и се създава една психоза, която ще накара хората да скрият това, което имат, вместо да го показват“, категоричен е художникът.