50 хиляди детонатора бяха откраднати от завода за боеприпаси до Горни Лом, съобщи Нова телевизия. В началото на октомври там експлозия уби 15 души.

Разследването на инцидента продължава, и затова обекта продължава да е охраняван. Въпреки това, от "Миджур"са изчезнали хиляди детонатори. Има и задържан - криминално проявеният Светлин Славчев, бивш работник в предприятието.

Детонаторите са били съхранявани на около два километра от взривения цех. Съдържат цветни метали - мед и месинг. 

„Постепенно са ги изнасяли. Може и някой друг да е вземал от тях. Категорично не може да се каже, това ще установи дознанието", заяви адвокатът Цветан Тодоров.

Кражбата на макар и обезопасените устройства поставя под сериозен въпрос сигурността в оръжейния завод. В завода все още има пълни складове с взривни вещества. Проверка на Нова показа, че полицията пази само пред входа, а частна фирма охранява частично останалия периметър от около 400 декара.

"Забранено ни е да влизаме. Ако вътре влезе някой, не можем да го видим. Преди имаше камери, но след като гръмна заводът, те не работят", заяви охранител.

13 мъже и две жени загинаха на 2-ри октомври, след като 5 експлозии разтърсиха завода в Горни Лом. Други три работнички бяха ранени, но оцеляха. Поредицата взривове на практика не остави никаква следа от хората.