"ДПС и на тези избори доказа, че морфичният резонанс на почетния председател е в действие"

Това бе първият коментар от ДПС - изказан от зам.-председателя на партията и кмет на Кърджали Хасан Азис пред бТВ. Какво точно има предвид обаче, цитирайки репликата на Ахмед Доган, така и не се разбра в краткото включване.

От думите на Азис се разбра, че оценката на ДПС за вота, който се проведе днес, ще дойде, когато са ясни окончателните резултати. От движението очакват добър резултат от чужбина - както от секциите в съседна Турция, така и в други трети страни. Той обаче припомни, че този път имаше български граждани, които не успяха да се приберат и от Великобритания, и от Испания, и от други държави.

Кметът на Кърджали и кандидат за депутат припомни, че за ДПС това бяха много важни избори и партията е направила "реална кампания в нереална обстановка". 

На въпрос защо стана така, че именно в избирателен район Кърджали е една от най-ниските избирателни активности в страната, Азис обясни, че "ако сравняваме с вота през 2017 г. - тогава Кърджали имаше политически дразнител". Не поясни какво има предвид, но на предишните парламентарни избори самостоятелно се яви партията ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан. 

Според зам.-председателя на движението и пандемията от коронавирус е оказала своето влияние - "много хора предпочетоха да не излязат". 

Хасан Азис, който е второ място в листата в Кърджали за депутати, обаче ще остане кмет.

"Вече имах възможност да обявя, че позицията ми в листата е поемане на политическа отговорност като зам.-председател на ДПС", обясни той.