"Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива леко театрален привкус. В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай", заяви пред Нова ТВ правосъдният министър Христо Иванов.

"Дали институциите са могли да реагират адекватно, дали са връщали развитието на събитията към усещането за реалност, а не за театралност, това е фокусът на комисията. Дали има последователност от адекватни процесуални действия", обясни министърът.

"В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза. Това, че обсъждаме реформи, които включват и вътрешна реорганизация на прокуратурата, показва това нещо. Важно е и че именно тя излезе с такива предложения за собствената си реорганизация, което се случва за първи път в историята на България”, коментира Иванов.

Според  Иванов съдебната реформа няма да стане за 6 месеца, а ще отнеме години.

"Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се преписва на човека с инициали ДП, да се стесни силно. Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт”, заяви правосъдният министър.