Бившият престолонаследник на Йордания принц Хамза е потвърдил лоялността си към крал Абдула Втори, се казва в изявление на кралския двор два дни, след като властите ограничиха свободното придвижване на принца и заявиха, че той е замесен в заговор срещу стабилността и сигурността на кралството, предадоха ДПА и Франс прес.

По-рано вчера крал Абдула Втори помоли чичо си принц Хасан да посредничи. След среща с Хасан принц Хамза е подписал публикувано от кралския двор изявление за лоялност и подкрепа за по-големия си брат Абдула.

Междувременно главният прокурор на Аман Хасан Абдалат забрани да се публикуват информации за принц Хамза, се казва в излъчено от държавната телевизия изявление, цитирано от Франс прес.

"За да се запази поверителността на разследването на службите за сигурност на принц Хамза и други лица се забранява публикуването на всичко, свързано с разследването на този етап", заяви Абдалат.

"Забраната за публикуване се отнася до всички електронни медии и социални мрежи, както и за снимки или видеоклипове по тази тема. Нарушителите ще понесат наказателна отговорност", уточни той.

Принц Хамза отрича отправените му обвинения. Той е под домашен арест в двореца си в Аман.

"Интересите на родината трябва да са над всичко друго и всички трябва да стоим зад Негово Величество Краля в усилията му да защитава Йордания и националните ѝ интереси. В светлината на развитията от последните два дни се поставям в ръцете на Негово Величество Краля и винаги ще помагам и подкрепям Негово Величество Краля и неговия престолонаследник", пише в подписаното от Хамза изявление.

Изявлението, в което принц Хамза обещава "да остане верен на завета на предците си", като следва техния път, тяхното послание и е лоялен към краля, който е негов полубрат, беше направено малко след като монархът прие посредничеството на своя чичо принц Хасан, също бивш наследник на трона, пише днес британският в. "Гардиън".

Целта на посредничеството е "въпросът за принц Хамза да бъде решен в рамките на (управляващото Йордания) хашемитско семейство".

Кризата показа разделението в страната, обикновено смятана за стожер на стабилността в Близкия изток.

"Това е началото на кризата, а не нейния край", заявява аналитикът Ахмад Ауад, ръководещ Центъра за изследвания "Феникс" в Аман. "Това показва, че има нужда от политическа, икономическа и демократична реформи", добави той.

По-рано принцът отказа да се подчини на заповедите на началника на генералния щаб на йорданската армия да ограничи "дейностите" и движението си, въпреки че беше заподозрян в заговор срещу властта и монарха, припомня френският в. "Пари мач". В събота принцът отправи срещу йорданските власти ответни обвинения в корупция и некомпетентност, с което потвърди разделението в кралското семейство. На следващия ден вицепремиерът Айман Сафади го обвини в сътрудничество с чужда сила с цел дестабилизиране на кралството.

Това е първият подобен заговор от създаването на хашемитското кралство преди един век, отбелязва френското издание.

Разделението в кралското семейство приключи, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира изявление на двореца и изявлението на принц Хамза. Но изчезването на разделението, също толкова внезапно, колкото появата му преди два дни, повдига въпроси. Конфликтът шокира както йорданците, така и чуждестранните наблюдатели.

Демонстрираното помирение вероятно ще позволи на Йордания да се върне към статуквото, смятат анализатори.

"Най-лошото е зад нас", заяви Джауад Анани, бивш йордански външен министър.

Според него с посредничеството на принц Хасан ще бъде постигнато помирение и ще се възстанови единството в кралското семейство.

Разделението между принц Хамза и крал Абдула Втори изглежда е още от 2004 г., когато кралят отне от полубрата си титлата престолонаследник и го замени със сина си Хюсеин. Първоначално нямаше видими признаци за конликт, но през последните години принц Хамза стана по-малко предпазлив, като отправяше критики срещу управлението в Йордания и говореше за корупция в ръководството.

Освен това той се срещаше често с лидери на най-големите племена в Йордания. Племенните структури играят важна роля в йорданските институции, припомня американското издание

БТА