Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен получи второкласно третиране от турския президент Реджеп Ердоган вчера в Анкара, пише „Политико“.

Тя и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел бяха на еднодневно посещение в Турция.

И докато Ердоган покани Мишел да седне на стол до него, Фон дер Лайен бе изпратена на намиращия се встрани диван. Това става ясно от разпространен видеоклип от посрещането на гостите. Председателката на ЕК успя само да произнесе нещо като „Ъ“.

При завръщането си в Брюксел от екипа на Мишел обяснили, че всичко си било наред. Точно той имал среща с Ердоган. От турска страна обяснили, че нямали намерение да обидят никого. И нямало никакви проблеми с протокола според изпратения по-рано екип от Брюксел.

Председателят на Еврокомисията се доближава повече до правителствен ръководител, уточняват от „Политико“. Ветеран от протокола на ЕС обаче споделил пред изданието, че никога досега не е виждал такова различно отношение към председателите на двете институции, които много често пътуват заедно.

Фон дер Лайен използвала случая, за да проведе с Ердоган дълъг разговор по повод оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция, доверил европейски дипломат. Тя повдигнала въпроса за правата на жените.

На пресконференцията след срещата Фон дер Лайен вече застана до Шарл Мишел. И тогава тя изтъкна като ключови елементи за добрите отношения зачитането на основните права и върховенството на закона. Председателката на ЕК заяви също така, че е обезпокоена от това, че Турция се е оттеглила от Истанбулската конвенция, като нарече стъпката „грешен сигнал“. При това тя използва този израз няколко пъти – както в изявлението си, така и в отговорите на въпросите.

Най-същественото от посещението бе, че лидерите на ЕС решиха да търсят начин за осъвременяване на уникалния според Фон дер Лайен митнически съюз с Турция, както и да поискат от Комисията да потърси нови начини за финансиране на постигнатото през 2016 г. споразумение за миграцията с Анкара.

ЕК: Фон дер Лайен предпочете същността пред протокола

Урсула фон дер Лайен е била изненадана от отношението на Реджеп Ердоган по време на визитата си в Анкара, но е предпочела да даде приоритет на същността на посещението си.

Така говорителят на ЕК Ерик Мамер отговори на журналистически въпрос. Рангът на председателя на Комисията е равен на този на председателя на Европейския съвет и тя трябва да бъде третирана в чужбина по същия начин, катигоричет бе Мамер. Фон дер Лайен поискала от делегацията на ЕС в Турция да направи така, че подобни инциденти да бъдат избегнати в бъдеще.

„Урсула фон дер Лайен постъпи така, както биха очаквали от нея европейските граждани“, коментира Мамер.

Протоколът на Комисията не е участвал в посещението поради ограниченията, свързани с COVID-19.