От заявените от България 300 млн. евро от европейския фонд "Солидарност", от когото поискахме пари след наводненията през лятото, страната ни ще получи едва 10,5 млн. евро. Това стана ясно на съвместна пресконференция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на спорта Красен Кралев.

"С европейски средства ще довършим автомагистрала "Струма" по трите ѝ лота, а със спестените средства от търгове ще строим част от "Хемус", стана ясно от думите на министър Павлова. Правителството е взело решение на този етап да не чака спестявания, а да стартира строителството на северната магистрала със средства от бюджета и то още от следващата година, добави тя.

Още догодина ще тръгнат първите два лота с обща дължина 60 км от Ябланица до Ловеч, като индикативната им стойност е 185 млн. евро.

"Следващият ни приоритет е създаването на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища", обяви Павлова, която увери, че програмата ще започне със сериозен финансов ресурс. 

"Подадената заявка за фонда в Бюджет 2015 е за около 200 млн. лв., с които да заработи. Като начало програмата ще бъде ограничена до панелните квартали, защото там проблемите с енергийната ефективност са най-големи", каза Павлова.