Считаният за големият победител на парламентарните избори - Слави Трифонов, който не се е появявал публично след като партията му "Има такъв народ" официално е втората парламентарна сила, отново обяви мисли - във фейсбук. Трифонов продължава да не съобщава какви намерения има - за евентуалното съставяне на правителство, но пък днес с пост благодари на избирателите си, подчертавайки: "Оценяваме вашето доверие". Както и да може да се разтълкува това от анализаторите. 

"Искам да избегна всички клишета и затова ще бъда напълно откровен.

От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас.

Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие", написа Трифонов.

Малко по-рано през деня лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й е готова да подкрепи кабинет на "Има такъв народ" - безусловно. Това направиха ден по-рано и от ДПС. Премиерът Бойко Борисов пък обеща на "колегата Трифонов" "10 дежурни депутати", понеже било национално отговорно да се състави правителство. Последното Борисов заяви със съзнанието, че ГЕРБ ще предложи състав на кабинета като първа политическа сила и той ще бъде отхвърлен.

Аритметиката показва, че "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" нямат достатъчно гласове за мнозинство в 45-тото НС.