Новоизбраният парламент ще излъчи правителство, най-вероятно от втория мандат, и няма да има предсрочни избори, прогнозита тази сутрин през БНТ математикът порф. Михаил Константинов, шеф на "Информационно обслужване".

"Отиваме към правителство с пълна подкрепа... 240 сега ще гласуват за правителството- каза той. - Би било меко казано, крайно безотговорно да се отива към нови избори... Ще има правителство, трябва ни единство и адекватно правителство, защото това, което е напред, е страшно". 

Той се аргументира с пандемичната обстановка и сложното международно положение.

По думите му масивните разходи на правителствата срещу корона-рецесията ще доведат до хиперихфлация и някои държави ще се изкушат да отклонят вниманието от вътрешните проблеми, разпалвайки война навън. Той спомена за вътрешните проблеми на Русия и напрежението между нея и Украйна, което заплашва и района на Черно море.

Константинов коментира и машинното гласуване, отбелязвайки, че в 27% от секциите, където е имало машини, избирателите са се възползвали от тях.

"ЦИК отмени машинното гласуване във Велико Търново поради това, че имаше софтуерен проблем, който разместваше преференциите, тоест променяше изборния резултат и ако там нямаше хартия, вотът щеше да бъде касиран", каза Константинов.

"Това, което се случи във Велико Търново, показва защо в Европа няма машинно гласуване... Махането на хартията е опасно, щяхме да видим цял район касиран", добави той.