В изключително луд мач Лудогорец и Лацио завършиха при резултат 3:3 пред над 33 хил. души на националния стадион „Васил Левски“. Равенството класира българите на осминафинал в Лига Европа с общ резултат 4:3 след победата с 1:0 в Рим преди седмица. Следващият съперник на разградчани е Валенсия, който отстрани Динамо Киев също с победа навън и хикс у дома (2:0; 0:0).

Колегата Юлиян Димитров написа преди мача – първият гол решава всичко. И беше прав до началото на второто полувреме (54), когато Лацио смълча 33-те хил. зрители на стадиона с гол на Переа след образцова контраатака – 0:2. Италианците откриха резултата след колективна грешка в защитата на домакините буквално секунди след като първият съдийски сигнал на Олегарио Бенкуеренса още отекваше по трибуните. Ранният гол тотално обърка българите и през първите 45 минути Лацио диктуваше хода на мача с преса още в половината на Лудогорец и с разигравания без излишни рискове в средата на терена. В тези минути се усети огромната липса на капитана на тима Светослав Дяков, който бе наказан. Всичко интересно в  мача обаче бе оставено за втората част, която бе спираща дъха.

Второто полувреме започна по същия начин както и първото – с по-силна и мъдра игра от страна на Лацио. Дори след втория гол момчетата на Еди Рея не промениха играта си и успешно неутрализираха силните страни на Лудогорец. Родният шампион обаче показа, че се превръща в голям отбор. Възпитаниците на Стойчо Стоев не се предадоха и с помощта на мощната подкрепа на публиката успяха да изравнят резултата до 78-ата минута след голове на Роман Безяк и Христо Златински. Двете попадения паднаха с голяма доза шанс и с любезното съдействие на защитата и вратаря на Лацио, но късметът отива при този, който го търси!

Този резултат устройваше българските орли, но италианските бяха на друго мнение. Както подобава на голям отбор, те съумяха веднага да отвърнат на удара и след добра атака резервата Клозе матира Владислав Стоянов отблизо. Така Лацио поведе с 3:2 десет минути преди края и всичко изглеждаше загубено. Точно в такива моменти обаче си проличава характерът, духът на един отбор. Когато преди пет години римляните гостуваха в София срещу Левски, те без много да се напрягат стигнаха до категоричното 4:0. Сега обаче отборът отсреща не се предаде дори след гол от съблекалнята, дори след като губеше с 2:0 след час игра. А Лацио дори и за момент не се отпусна, защото вече бе загубил от българите у дома. Лудогорец не се предаде, натисна в края и голът не закъсня. След нова грешка на вратаря на гостите Джорджо Маркети и компания резервата Кишада прати топката в мрежата и сложи точка (или по-скоро удивителна) на мача и на надеждите на Лацио за нещо повече от равенство.

Така в този уникален голов трилър Лудогорец накрая се оказа по-добрият и по-силният психически отбор и логично отстрани Лацио. Да, в играта на шампионите има известни колебания, но дори когато мачът не тръгне добре за тях, дори когато не могат да наложат стила си, те все пак намират начин да се измъкнат от ситуацията! Поклон пред Стойчо Стоев и неговите момчета, поклон и пред невероятната публика, която напълни стадиона, сърцата и душите ни. Най-голямата победа на Лудогорец не е на футболния терен, а извън него, защото този отбор върна хората по трибуните. И ги обедини не като сини или червени, а просто като хора, обичащи футбола и българи!