Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за избран депутат и прекрати делото, съобщава "Де факто".

Според съдии Аделина Ковачева, Тодор Петков и Любомира Мотова право да обжалват решенията на ЦИК имат само участниците в изборите, какъвто не е жалбоподателят - Гражданското сдружение БОЕЦ.

Определението е окончателно.

Жалбите са обединени в друго дело, по което още няма решение.

Жалбата на БОЕЦ бе внесена в събота. Оттам атакуваха не само отказа на Борисов, но и на още 13 избрани за депутати, които също предварително се отказаха от местата си, а Централната избирателна комисия реши да уважи решението им. Мотивът на сдружението: ЦИК има право само да обяви избраните, но няма право да размества техния състав и ако не желаят да са народни избраници, трябва да декларират това пред парламента, а не да бъдат „служебно заличени“ от ЦИК.

Въпросът за тази установена практика на ЦИК повдигна преди дни бившият член на комисията Цветозар Томов. „Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си“, припомни той казуса с Пеевски. „Просто е за разбиране - ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя“, допълни той.

ЦИК се събра на късно заседание на 8 април. Членовете на изборния орган гласуваха монолитно „за“ изброените решения - с две изключения от единодушието - на Ивайло Ивков от квотата на „Демократична България“ в ЦИК и на Силвия Стойчева - предложена от БСП. След гласуванията Ивков обясни защо е „против“: „Нямаме право да взимаме такива решения. ЦИК обявява резултатите от изборите такива, каквито са, и имената на избраните. Не се занимава с това кой иска и кой не иска да е депутат. Тези, които не желаят да бъдат - има начин - като подадат оставка в парламента“.