В началото на седмицата IT специалисти извършиха тестове на софтуера за разпределение на делата в българската съдебна система LawChoice 4.0.0.20. Резултатът не звучи успокояващо – системата не е достатъчно защитена и може да бъде манипулирана от „всеки по-опитен потребител, без специализирани познания и умения в областта на информационните технологии“.

Експертът Васил Величков, който е съветник в политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова, дори е предложил формула за заобикаляне на системата, с която делата могат да бъдат разпределяни на „правилните“ съдии.

Механизмът е в 5 стъпки:

Когато се извършва операция по разпределение на дело, програмата актуализира данните в няколко файла, които обаче са разположени в самия компютър, от който се извършва разпределението.

- Затова преди да се започне операцията по разпределение на дело, въпросните файлове (които са подробно описани в доклада) се копират или в друга папка, или на флашка. Т.е. запазват се някъде встрани в стария си вид.

- После потребителят на системата влиза с името и паролата си и започва: избира съд, избира тип дело, въвежда номера на делото и натиска бутона за генериране на нов номер за разпределение на дело. Операцията по случайно разпределение започва.

- Натиска „Избор“ и чака да види резултата. Ако се падне „неправилен“ съдия, потребителят спира процеса по най-популярния и най-прост начин, който позволява Windows – натиска едновременно трите бутона Ctrl + Alt + Delete, на екрана се появява Task Manager и остава да натиснеш камо End Task на процеса LawChoice.exe. Важно за всеки манипулатор е да направи това още преди да натисне бутона за качване на локално-генерирания протокол на сървъра на ВСС.

- След това копираните в началото файлове се връщат в работната папка на системата LawChoice. Това е необходимо, за да бъдат безвъзвратно заличени следите от „неуспешното“ разпределение.

- Тази процедура се повтаря многократно, докато делото не се падне „случайно“ на „правилния“ съдия.

Протоколите от разпределенията на делата от всички съдилища се съхраняват на сървър на ВСС, като файловете са в явен вид и във формат (HTML), който не позволява защита от редактиране и ръчни манипулации. Защитата е осигурена само чрез ограничаване на правата за достъп до сървъра с протоколите, но всеки потребител с подходящ временен или постоянен достъп до тях, би могъл да ги редактира с обикновен текстов редактор“, е записано още в доклада.

Проверката е установила, че по време на разпределянето на делото за несъстоятелност на КТБ в Софийски градски съд не е имало никакви проблеми с интернет връзката, въпреки че това бе основното обяснение на съда за липсващия протокол от разпределението.