Да се върне повтарянето на класа в началния курс, за да могат децата да усвоят минимума от знания. За това настояват от синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа". Синдикалистите смятат, че това е необходимо заради лошите показатели на български ученици по отношение на грамотността. Според тях трябва да се направят промени в нормативната база на системата, които не трябва да чакат нов закон, а да се случат незабавно в интерес на по-качественото образование. 

Друго предложение от синдиката е целодневната форма на обучение за учениците от 1-ви до 8-ми клас. За да се случи това до две години всички училища трябва да преминат на едносменен режим, коментират експертите. Синдикалистите настояват и за премахване на големите паралелки, като се отхвърли законовата възможност за по-голям брой деца и ученици от максималния, уреден в Наредбата за броя на деца и ученици в групи и паралелки.

От "Образование" предлагат още заплатите на директорите да излязат от пряката зависимост от броя на деца и ученици, защото това е пряка дискриминация към тази важна за системата длъжност. Според тях трябва да се отменят порочните правила за директорски заплати, като последните станат част от Наредбата за работните заплати, за да има възнаграждения според положения труд. 

Експертите настояват в същата Наредба за работните заплати да се отмени задължението директорът да намалява едностранно работната заплата на учител, защото това противоречи на Кодекса на труда. Има и предложение задължителната годишна преподавателска норма на всички учители да се фиксира на 648 часа, а седмичната норма - на 18 часа. Това е свързано и с решението на Комисията по дискриминация към министъра на образованието, което е със задължителен характер, че за длъжността „учител" съществуват различни преподавателски норми.

Промяна трябва да се направи и Наредбата за възстановяване на транспортните разходи на учители и директори, настояват синдикалистите. Според сегашните текстове те са ограничени при използването на личен транспорт, което отново ги дискриминира в сравнение с другите длъжности с подобен статут в държавата, подчертават експертите.