156 "за" - с този резултат - без "против" и "въздържал се" и с отказ на ГЕРБ изобщо да участва - оставката на третото правителство на Бойко Борисов бе формално приета от 45-ото Народно събрание. Формално - защото не може да не я приеме на практика, става въпрос за нормална конституционна процедура и парламентарна практика. 

Темата обаче още рано сутринта предизвика скандал - защото от ГЕРБ видяха в този акт "унижение". А представители на останалите парламентарни групи припомняха какво пише в ... Конституцията. 

След разразилия се скандал, когато дойде време за дискусията по същество, последваха и речи. 

Първата бе от Йордан Цонев от ДПС - практически продължение на дебатите отпреди това. Той припомни как за депутата от партията на Борисов Александър Ненков гласуване на оставката е с цел да се унизи премиерът в оставка Борисов. Попита и откога той не е влизал в Народното събрание (повече от година, а оставката вчера бе депозирана по пощата - б.р.)

"За всеки български премиер, за всеки български министър, за всеки българин, това да бъде в трябва да е въпрос на чест - да бъде в Народното събрание. Не е така за сегашния български премиер. Не беше така и за голяма част от министрите. Уважаеми колеги от ГЕРБ, не беше така и за вас, доста дълго време. Казвам го с уважение към българския премиер, който е 10 години премиер, който още е премиер. Конституцията, по силата на която на 4-ти април народът ни избра и ни прати тук, повелява, че цялата власт произтича от народа. Ние излъчваме изпълнителната власт и я контролираме и в Деня на Конституцията много ясно трябва да заявим, че властта в Република България трябва да се върне в българския парламент", заяви Цонев. 

Корнелия Нинова дръпна съвсем политическа реч. Според лидерката на БСП оставката на кабинета "Борисов" е не формален акт, а "очакван завършек на управление, което уби държавността, разгради институциите...", впусна се и в оцента на изминалите 4 години мандат. По думите й народът е пожелал тази оставка и тази промяна.

"Но имаме предупреждение. Тази оставка е само пропукване на модела. Предстои още много работа за свалянето му". 

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън" посвети случващото се в залата на протестите от миналага година.

"Тази оставка е безвъзвратно закъсняла. Трябваше да бъде подадена миналага година, когато хората протестираха. За тези хора го казвам... В първия си мандат заяви, че като види кръв - си тръгва. Но миналата година всички видяхте кръв. Очевидно и тя не спря този човек да се държи със зъби и нокти за властта. Искам да се обърна към онези, които протестираха за тази оставка и я дочакаха: Благодаря ви, приятели." 

Председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов припомни думите "Дадохме ви република, ако можеге да я удържите" и пожела на залата:  "Дали са ни република, трябва да я удържим". И призова властта са се върне в институциите, а Конституцията отново да стане жив документ, а не просто листове хартия. 

А извън парламентарната трибуна Тошко Йорданов Хаджитодоров реагира: "Честита оставка най-накрая на мутрата".