ЕС засега не предвижда налагане на нови санкции срещу Русия, съобщиха висши дипломатически представители в Брюксел.

На 19 април ще се състои Съвет „Външни работи“. Той ще бъде видеоконференция, в която освен външните министри от страните членки ще участва и украинският им колега Дмитро Кулеба.

Нито една страна членка засега не е предложила нови санкции заради струпването на руски войски по границата с Украйна, уточниха нашите източници. А това е задължително условие за обсъждане на мерки.

Възможно е обаче този въпрос да бъде поставен в понеделник, когато е Съветът Нъо със сигурност тогава няма да бъдат наложени санкции.

Освен военното струпване външните министри ще обсъдят и днешното решение на Русия да затвори за военни и други държавни кораби в три зони на Черно море за срок от половин година.. Причината е, че тези ограничения ще нанесат сериозни щети на украинската икономика. Сериозно ще пострада износът на зърнени храни и стомана от украинските пристанища на Азовско море.

От Брюксел не се наеха да отговорят на Клуб Z дали тази блокада може да доведе до хуманитарна катастрофа.

Същевременно друг дипломатически източник изтъкна, че чрез досегашните санкции срещу Русия ЕС е ограничил нейните възможности да тегли заеми от европейските финансови пазари. Москва може да го прави, но само за срок на изплащане до три месеца и по тази причина е по-скъпо.