Първата жертва на мотоциклет за новия сезон, за съжаление, е факт - 27-годишен мотоциклетист е загинал вчера в района на Кърналово, Петричко, съобши бТВ.

Сигналът е за около 17:40 ч в почивния ден. По първоначална информация на път извън официалната републиканска пътна мрежа, младият мъж се е ударил в автомобил. Починал е намясто.

Само преди дни - миналата събота на 10 април, мотосезонът официално бе открит.

КАТ, освен че провежда периодични срещи с мотоклубовете, развива превантивна дейност, а и по-миналия петък обяви мащабна операция за следене най-вече за скорост и дали се виждат регистрационните табели на двуколесните.

Ето какво отчетоха оттам преди дни:

"Специализираната полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства бе проведена във връзка с откриването на мотосезон 2021 г., в дните от 9 до 14 април в цялата страна. На територията на област Монтана са проверени 30 двуколесни МПС. При контролната дейност са съставени 3 акта за установени административни нарушения на ЗДвП и акт за липса на застраховка „Гражданска отговорност”. Основната цел на полицейската акция е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно, напомнят от Пътна полиция и отправят следните препоръки към водачите на мотопеди и мотоциклети:

Водачите на двуколесни пътни превозни средства (ППС) са една от групите уязвими участници в движението. Именно затова Законът за движението по пътищата (ЗДвП) изрично указва, че управляващите ППС са длъжни да бъдат внимателни и предпазливи към тях.

Мотопедистите и мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация през първите пролетни дни, които бележат началото на мотосезона."

Пълният текст на съветите на "Пътна полиция" може да бъде видян тук.