Рядко някой отрича, че в България има мафия и че тази мафия е всесилна. И също така рядко някой показва да е силно притеснен от това.

Отскоро новият политик Николай Бареков говори за операция „Чисти ръце“, но това не е нито негово откритие, нито е първият, който се опитва да го пренесе на българска почва.

„Чистите ръце“ в България имат поне трима автори, които последователно не само говорят, но и предлагат провеждането на такава операция.

Да започнем хронологично:

На 10 април 2008 г. тогавашният депутат от групата на ОДС Мария Капон призовава от парламентарната трибуна за провеждане на операция „Чисти ръце“

"Днес хората в нашата държава чувстват, че нямат контрол върху живота си и не могат да оформят бъдещето си. Днес между държавата и мафията трудно може да се направи разлика", казва тогава Капон.

Тя призовава всички депутати да застанат на страната на честните граждани и да започнат с разкриване на доходите, интересите и контактите си.

Рецептата за операция „Чисти ръце“ е следната: „начело с прокурорите, охранявани от полицията, срещу мафията и милиционерската олигархия".

По това време на власт е тройната коалиция, избухват един след друг скандалите със заменките, Брюксел започва да спира еврофондовете, а една група е в началото на пътя си към медийна доминация.

Нищо не последва.

Три години по-късно парламентът избира Делян Пеевски за председател на ДАНС и това изважда хиляди гневни хора на протест.

Роденото на улицата движение „Протестна мрежа“ отново вкарва в обращение израза „Чисти ръце“

Рецептата този път е в три стъпки: „Оставка веднага, незабавни избори и премахване на всички връзки между държавното управление и мафията".

На 17 октомври 2013 г. „Протестна мрежа“ разпространява своя декларация, в която вече има конкретни цели: „Осигуряване на политическо представителство на интересите на гражданите, не на обръчите от фирми и олигархията – пречупване на корпоративната стратегия на партийните върхушки, целяща облагодетелстване на техните клики".

"Операция „Чисти ръце“ в медиите е премахване на медийната концентрация и установяване на прозрачност в собствеността на медиите", се казва още в декларацията.

Четири месеца по-късно представители на „мрежата“ внасят при главния прокурор „сигнал за организирана престъпна група около депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски и свързаните с него собственик на КТБ Цветан Василев и партийният функционер Николай Бареков“.

„Протестна мрежа“ обявява, че това е началото на операция „Чисти ръце“ де юре. На следващия ден главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда серия проверки на Пеевски, Василев и Бареков, включително и данъчни.

Засегнатите реагираха, но най-остро бе изказването на Николай Бареков, който отвърна с контра операция „Чисти ръце“:

"Протестна мрежа" се превръща в адвокат на олигархията. Очевидно е, че аз съм неудобен на цялата политическа мафия, чийто лица са Росен Плевнелиев, Станишев, Борисов и компания".

Ден по-късно Бареков вече е готов със законопроект за създаване на агенция „Чисти ръце“, който да бъде внесен от вече „неговия“ депутат Румен Йончев.

Този път планът е силно персонализиран и се знае кой ще оглави агенцията – Росен Петров, както и кои ще са мишените:

"Има няколко български политици, за които публично се знае, че са работили за престъпници. Знае се за Румен Петков, че е свързан с братя Галеви, за Борисов, че е свързан със Сретен Йосич, бай Миле, Цеца Величкович“, казва Бареков.

Пред Клуб Z той описва подробно как си представя операция „Чисти ръце“.

"Става въпрос за комисия, подобна на комисията по досиетата, която ще проверява сделките и лицата на прехода от 1989 г. насам, както и имуществото на политиците. Ще работи с кадровия ресурс на ДАНС, НАП и Сметната палата. В обхвата й ще са бивши и настоящи председатели на Народното събрание, премиери, президенти, вицепремиери, министри, председатели на парламентарни групи, областни управители и кметове".

Така предложенията от обществото за операция „Чисти ръце“ бяха пресрещнати с конкретен план за разправа с конкретни политици, който няма нищо общо с оригинала – все пак изразът „Чисти ръце“ произлиза от едноименната операция преди 22 години в Италия.

Тогава един министър признава за получен подкуп и започва да разказва всичко, което знае за близките си политици, магистрати и бизнесмени. Разследваните са няколко хиляди, голяма част от тях попадат в затвора.

Това, което новите политици в България пропускат е, че в основата на тази операция е прокурорът Антонио ди Пиетро. Прокурори България си има, правомощия също имат. Както казваше един бивш първи обвинител, „над е мен е само Господ“. Т.е. въпрос на желание е.

Защото е абсурдно политиците да проведат сами върху себе си операция „Чисти ръце“. А ако става дума за това един политик да провежда „Чисти ръце“ върху своите предшественици, тогава операцията си има съвсем различно име и няма нищо общо с това, което обществото очаква.