Немърливо отношение към пациентите и студени радиатори в болничните стаи - това са провиненията, заради които първият директор на лечебно заведение ще се раздели с поста си по времето на втория кабинет "Борисов". Като "спешна мярка в защита на пациентите" ресорният министър Петър Москов е назначил пълна проверка по случая и е свикал извънредно заседание на съвета на директорите, за да подмени цялото ръководство на провинилата се старозагорска многопрофилна болница "Проф. д-р Стоян Киркович”.

В дъното на проблема са неплатени сметки за парно, заради които местната "Топлофикация" спира топлоподаването, оставяйки болницата на студено.

„Още на 18 ноември съм информирала кмета и областния управител за тежката ситуация. Отговор няма. Заради студа и липсата на лекарства от 607 легла са заети само 386. За да пуснем парното ни трябват 112 хил. лв.", обясни ситуацията по-рано днес пред "Дарик" уволнената директорка проф. Петрана Чакърова. "Повече от година управлявам тази болница на магия. Заработката ни за октомври е близо 1,6 млн. лв., но касата лимитира бюджета ни и ни превежда малко над 1,2 млн. лева. Близо 242 хил. лв. не ни стигат, за да платим пълния размер на заплатите на работещите в здравното заведение. Пари за лекарства и отопление също няма", категорична е Чакърова, допълвайки, че болницата определено върви към фалит.

Странното в случая е, че Министерството на здравеопазването реагира не на сигналите на болничното ръководство, а на оплакванията на пациенти и медии. Светкавичните действия пък са извършени по телефона.

Министър Москов се свързва с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и обещава да изплати натрупаните задължения за отопление, за да бъде пуснато парното в болницата още днес. Заместникът му д-р Ваньо Шарков пък звъни на директора на пловдивската „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов, който на свой ред поема ангажимента при необходимост да осигури медикаменти и специалисти за новородените и недоносените деца.

Въпреки финансовите проблеми на болницата и взетите мерки обаче ръководството на старозагорската болница ще си отиде, защото е допуснало немърливо отношение към собствените си пациенти.

Истината е, че това не е първият подобен случай в университетската "Проф. Стоян Киркович". В началото на юли тази година, пак поради липса на средства, проф. Чакърова спря храната на пациентите в болницата. За критичното състояние на лечебното заведение тогава тя обвини един от предшествениците си и бивш здравен министър д-р Евгений Желев.

Според проф. Чакърова, няколко фирми, които тя описа като “фирмите на д-р Желев”, са източвали болницата в продължение на години чрез договори за надценени услуги като пране и доставка на храна за пациентите. Малко след това д-р Желев заведе дело за клевета и напълно опроверга обвиненията.

Впоследствие проф. Чакърова призна в национален ефир, че е избухнала неоснователно, защото е дочула, че д-р Желев възнамерява да поиска оставката й.

Месец преди скандала обаче оставката й действително е поискана, но не от бившия здравен министър, а от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Причината този път е решението на проф. Чакърова да спре приема на пациенти заради запорирани от общината сметки. Оказа се, че местната власт е блокирала 450 хил. лв. за местни данъци и такси, които лечебното заведение не е плащало от години.

"Това беше символичен акт, за да се насочи общественото внимание към поведението на изпълнителния директор на болницата проф. Чакърова. Тя управлява здравното заведение абсолютно безотговорно, некадърно и безпринципно, защото от няколко месеца има тенденция на изтичане на едни от най-добрите кадри, няма вече и Инвазивна хирургия", обясни тогава мотивите си кметът Тодоров, споделяйки и опасенията, че болницата се тласка към умишлен фалит.

Според данните за първото полугодия на 2014 г. университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора има над 20 млн. лв. стари задължения. Ако те не бъдат покрити, районът може да остане без една от областните си болници, а пациентите ще бъдат пренасочени към останалите лечебни заведения в окръга.