Пазарджишкият окръжен съд гледа мерките за неотклонение на задържаните при акцията на ДАНС 7 души, сред които и мюсюлманския и ромски водач Ахмед Муса Ахмед. Държавното обвинение поиска постоянен арест на седмината, обвинени в разпространяването на идеите на "Ислямска държава" и пропагандиране на война, предаде БНР. 

Според Дневник държавното обвинение се позовава на снимки от фейсбук профилите на някои от задържаните, както и на свидетелски показания, за да поиска мярката. Според прокурор Недялка Попова: "групата се е сдобила с шапки, тениски, ленти и други атрибути с логото на Ислямска държава. Ахмед  Муса и останалите са се фотографили с тези атрибути, а снимките са качени във фейсбук профилите и по този начин обвиняемите са споделяли своята прнадлежност  и харесването, което изпитват към действията на тази терористичната организация".

Попова направи разграничение между снимките, които са дали основание на службите да предприеме акцията по залавянето ан предполагаемите симпатизанти на Ислямска държава и тези, поради които обвинението поиска мярка постоянен арест.

"Едните снимки са лични, където обвиняемите и други симпатизанти се снимат на фона на тези шапки, ленти, тениски, а другите са свързани с дейността на Ислямска Държава. Втората група изобразяват бойни действия, колажи с оръжия, снимки от бойно поле, потресаващи снимки на обезглавявания. Снимки с въоръжени мъже, жени и деца с призиви на Джихад. Снимки с територии на държави, включително и България, за които се предвижда Халифат", заяви пред съда прокурор Недялка Попова", пише Дневник.  

Прокуратурата настоява Ахмед да остане в ареста, тъй като той може да се укрие или да повлияе върху събирането на допълнителните доказателства в хода на досъдебното разследване. Срещу него е повдигнато обвинение за проповядването на антидемократична идеология, както и за сформирането на група с цел извършване на престъпления против републиката. 

Останалите задържани са Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ержан Смаил, Стефан Димитров и единствената жена в групата Александрина Ангелова. Всички те обвинени в пропаганда за война. Наблюдаващ прокурор е Недялка Попова, прокурорът, който повдигна обвиненията на 13-те имами, сред които бе и единственият с получена ефективна присъда от това дело Ахмед Муса Ахмед.

"Очертава се нощно дело", каза съдия Ирина Джунева, която председателства заседанието.