Руският опозиционер Алексей Навални обяви в Инстаграм, че прекратява гладната си стачка, продължаваща вече четвърта седмица.

Той написа, че е приел съвета на лекари, включително неговия личен, които го помолиха за това, посочвайки, че животът му е в опасност.

„Лекарите вчера пуснаха изявление за това, че ние с вас сме постигнали достатъчно и за това да спра гладната стачка - написа главният критик на президента Владимир Путин. - Е, честно казано, техните думи за това, което показват анализите: „след минимално време няма да има кого да лекуваме“... ммм… ми се струват заслужаващи внимание.“

Близки на руския опозиционер Алексей Навални медици, включително личният му лекар, го призоваха да прекрати незабавно гладната си стачка, опасявайки, че ако я продължи, той може да умре или да увреди сериозно здравето си, предаде по-рано днес Франс прес.

„Като лекуващи лекари се обръщаме към Алексей Навални и го молим да спре незабавно гладната си стачка, за да запази живота и здравето си“, посочват петима медици в писмо, публикувано в опозиционния информационен сайт „Медиазона“.

Подписалите писмото, сред които е и личният лекар на Навални Анастасия Василиева, посочват, че са получили достъп до резултатите от изследванията на опозиционера, направени след прехвърлянето му в началото на седмицата в болница за затворници с туберкулоза.

Ако гладуването продължи, то може да навреди значително на здравето на Навални и да доведе до най-печалния резултат - смърт, предупреждават лекарите.

Те подчертават, че при Навални се наблюдават симптоми на бъбречна недостатъчност, остри неврологични симптоми и остра хипонатриемия (стойности на натрия в кръвта под нормата), които според тях може да доведат до още по-тежки заболявания.