България и Румъния заедно ще привличат туристи от Далечния изток. Двете страни ще създадат общ информационен център за промотиране на съвместните си туристически продукти. Това стана ясно след срещитe на министъра на туризма Николина Ангелкова с румънския вицепремиер Ливиу Драгня и министъра на европейските фондове на Румъния Еужен Теодорович в Букурещ.

Румъния е ключов туристически пазар и партньор за България, а двустранните ни отношения в отрасъла имат добри традиции, заяви министър Ангелкова.

Двете страни са се разбрали през втората половина на декември в Русе да се проведе съвместна работна среща, на която да бъде поканен и браншът, за да бъдат обсъдени конкретните детайли за създаването на информационния център, както и възможностите за промотирането на общите туристически продукти, включително по проекти от Дунавската стратегия на ЕС.

Чрез тях ще могат да се привлекат повече посетители от далечни пазари към Балканите – например от Китай, Япония, Индия и др., рече Ангелкова.

Преди срещата в Русе представителите на българската туристическа индустрия ще бъдат информирани за идеята от екипа на министър Ангелкова и ще дадат предложенията си за съвместните продукти.

Министър Ангелкова откри в Букурещ бизнес форума „Храни и напитки от слънчева България“, в който участваха над 25 наши компании – производители и дистрибутори от хранително-вкусовата промишленост. Така повече румънци ще добият представа за прекрасната българска кухня и изключителните ни вина, подчерта Ангелкова.