Премиерът в оставка Бойко Борисов призова футболните хора да носят маски на стадионите, като вземат пример от най-големите звезди. Борисов каза това на заседание с министри, излъчено на профила му във фейсбук. 

"Виждам ги по стадионите. Големи легенди и имена. Знам, че гледат и Шампионска лига, и големите първенства в Европа. Да ми кажат: има ли някой, дори на резервната скамейка, без маска? Има ли? Какво му пречи на Гонзо да си сложи маската и да даде личен пример за цялата агитка, например, на Локо Пловдив? Само в България продължаваме на стадиона да не носим маска. Или сме най-напред във футбола, или сме най-напред в мисленето. Да гледат Неймар, да гледат Мбапе. Да гледат всичките. Излизат, на смяна и си слагат маската на резервната скамейка. На трибуната Серхио Рамос седи с маска. По-велики ли сте от тях? Правим всички усилия, за да връщаме нормалността и футболистите да могат да усетят подкрепата на публиката. Дайте личен пример. Няма да ви се развали репутацията. Най-големите звезди в света го правят. Щом Меси и Роналдо са с маска, направете се на тях. Имитирайте тях", заяви Борисов.

За пореден път той заяви, че България се справя добре с кризата.

"Надали хората щяха да ни поставят на първо място, ако не виждаха усилията и правилните ни действия по време на криза. Нашите политически опоненти горяха маски. Не искаха да си правят тестове. Отричаха и канеха всички, които бяха против щаба, по своите предавания за да торпилират нашите мерки. Не можем да не завършим темата за медицината, с голяма благодарност към българските лекари, медицински сестри, лаборанти, РЗИ-та, лични лекари. Те и в момента продължават да са на първа линия, работят денонощно, за да може народът да живее нормално и спокойно. Голямо благодаря и успех!", каза още Борисов.

Спортният министър в оставка Красен Кралев заяви, че футболните срещи вчера, на които за първи път през тази година имаше публика, са минали безупречно.

"Всички спазваха отстоянието от 1,5 метра. Разрешихме до 30% от капацитет на стадионите да бъде използван при не повече от 1000 души в сектор, което дава достатъчно пространство да се спазват всички противоепидемични мерки", каза Кралев.

Ако спадът на заболеваемост продължи в следащите две седмици ще бъде допусната публика и на състезания на закрито.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви, че темпът на ваксинацията върви изключително добре.

"Ясно се вижда кои области в страната вървят с изключително добри темпове напред. Това са Перник, Плевен, София-град, които имат ваксинирани над 2500 на 100 000 души население. Вече се наблюдава изключително наваксване на темпа на ваксиниране във всички области в страната. Преди 2 дни имахме рекорд. За първи път имахме над 21 500 ваксинирани лица", обясни Ангелов.

За второто тримесечие ще получим 5,5 милиона ваксини, които са договорени. В понеделник пристига най-голямата доставка до момента от ваксините на "Пфайзер" - 138 000 дози. Ангелов определи ваксинирането като "надбягване с вируса". Той призова работещите в системата на здравеопазването да са спокойни, защото е осигурено финансиране на всички техни нужди.

"858 млн. лв. са разпределени, както следва: близо 85 млн. лв. за осигуряване на "Ремдесивир", около 200 милиона са платени за ваксини. 5 милиона сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването. 395 милиона за подкрепа за всички, които работят на първа линия: медицински сестри, лекари, санитари. 50 милиона и 500 000 хиляди субсидии за лечебни заведения за болнична помощ в края на миналата година, които бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19", отчете Ангелов.

Осигуреното финансиране за лични предпазни средства е в размер на 75 млн. лв. За апаратура за диагностиа на коронавирус а дадени 29 млн. лв.

"5 млн. лв. са осигурени за плащания към всички медицински лица, които участват във ваксинационния процес. Плащаме по 10 лв. за поставена ваксина. 22 млн. лв. сме дали на "БулБио" за инвестиционни проекти, свързани с производството на ваксини. 237 млн. лв. бяха осигурени по линия на НЗОК, с което всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведения получават съответно по 600, 360 и 120 лв. бруто. В момента има 50 млн. лв. които с решение на Надзорния съвет на НЗОК отново ще бъдат разпределени на лечебни заведения, които имат изключително висок принос и много голям натиск в битката с COVID-19", каза още Ангелов.

Министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев изтъкна, че от утре по график се връщат в училищата учениците от 5, 9, и 11 клас.

"До голяма степен съхранихме присъственото обучение в начален етап - от 1 до 4 клас. Отчитайки подобрената ситуация, водени от общото ни желание учениците да се обучават присъствено, това, което предлагаме, е от 10-ти май още два класа да се върнат - 6-ти и 11-ти. Те бяха най-засегнати. По този начин 6-ти и 11-ти клас ще могат от 10 май до края на учебната година да учат присъствено", обясни Вълчев.