Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да предостави до 60 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека" на други страни, стига федералните регулаторни органи да преценят, че дозите са безопасни, съобщава в. "Ню йорк таймс".

Байдън е под голям натиск да направи повече срещу усилващата се в чужбина пандемия, включително - за преодоляване на хуманитарна криза в Индия.

Съобщението беше направено, след като Байдън разговаря с премиера на Индия Нарендра Моди и двамата се ангажираха "да работят заедно в тясно сътрудничество в борбата срещу COVID-19.

Белият дом досега не беше склонен да отстъпва на други страни големи количества от ваксини срещу новия коронавирус, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Организации в областта на световното здравеопазване казаха, че този ангажимент далече не е достатъчен. В него освен това има уловка: дозите на ваксината на "АстраЗенека" са били произведени в завод в Балтимор, където работата е била спряна заради опасения от заразяване. При протичащото разследване на безопасността в завода Агенцията за контрол на храните и лекарствата (Еф Ди Ей) ще трябва да удостовери, че тези дози отговарят на нормите на САЩ за безопасност и качество, пише "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" припомня, че администрацията на Байдън реши миналия месец да сподели около 4 милиона дози от ваксината с Мексико и Канада.

Ваксината на "АстраЗенека" е широко използвана по света, но още не е получила разрешение от американската Еф Ди Ей.

На проверка ще подлежат около 10 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", които вече са произведени. Тази процедура може да бъде завършена в следващите седмици.

Още около 50 милиона дози са в различни стадии на производство и може да са налични за износ през май и юни, стига федералната агенция да ги обяви за годни, отбелязва "Вашингтон пост".

САЩ са ваксинирали над 53 процента от пълнолетното си население с поне една доза от трите си разрешени ваксини на "Пфайзър", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън" и очакват да имат достатъчни количества за цялото си население в началото на лятото, пише британският в. "Гардиън".

Това е засилило исканията САЩ да помогнат на останалия свят, особено след като интензивните международни дарения на Китай и Русия доведоха до безпокойства, че те изпреварват Вашингтон във "ваксинната дипломация", пише вестникът.