Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) и в мое лице, и в лицето на колегите от управителния съвет, и в лицето на всичките ни по-активни членове, които постоянно генерират предложения и идеи, ще бъдем партньор, който ще бъде конструктивен и ще търси най-доброто, надявам се, че ще получим същото отношение и от страна на правителството", коментира пред радио К2 председателят на управителния съвет на организацията Кирил Домусчиев

 Домусчиев обърна внимание и на представения през тази седмица проект за държавен бюджет за 2015 г.:

Като цяло проектът за бюджет е консервативен, запазва данъчните ставки, което е важно за повечето членове на организацията, връща дефицита в рамките на 3%, за което КРИБ винаги е настоявал, а тригодишната рамка предвижда нива от 2%. Абсолютната стойност на държавния дълг се повишава с 2 млрд. лв., което е минимално увеличение предвид всичко, което се случи през последната година и половина, сложната икономическа и финансова ситуация и наследството на кабинета "Орешарски".

От неговите думи стана ясно, че КРИБ не подкрепя предложението за увеличение на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв. месечно, защото ще бъдат засегнати сектори и отрасли, като например IT-сектора, който в момента е основен двигател на растежа и показва големи ръстове през последните години.

По този начин един такъв сектор може да бъде принуден да изнесе операциите си в съседни държави, което се вижда и при други сегменти на индустрията, смята той.

Според председателят на КРИБ увеличаването на данъка върху лихвите от депозити е положително, защото би насочило парите към икономиката и към раздвижване на капиталовия пазар.

Кирил Домусчиев изрази и личното си мнение, че минималната работна заплата спокойно може да се увеличи. Той даде пример със собствените си компании, като изтъкна, че в тях няма толкова ниско платени хора.