В пореден епизод от новата фейсбук поредица на живо - „премиер в оставка събира министри в оставка вкъщи“ за политически коментари по всякакви теми, министърката на външните работи Екатерина Захариева получи указания за предстоящия разговор с посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова. Тя е извикана в МВнР днес по повод „шпионските“ скандали и обявеното вчера от прокуратурата разследване на взривове в складове за боеприпаси, първият от които е в далечната вече 2011 г.

Държавното обвинение обяви, че има сходство между четири взрива, намеси Емилиян Гебрев и „Емко“ и заяви, че се разследва участието в тези случаи на руски граждани, свързани с ГРУ. Разкритията на прокуратурата бяха предшествани от обявяване на разследване на взрив във военен склад в Чехия, който и там бе обвързан с България, излезе и разследване на „Белингкет“ по темата.

 
А от „Емко“ вчера обвиниха прокуратурата в лъжа.

Захариева, след като обясни, че родното правителство няма как да не реагира, когато става дума за националната сигурност, получи следните наставления и коментари за разговора с Митрофанова:

„За радост, Руската федерация има много сериозен посланик в България, много честен, откровен разговор ще проведеш. Както и за „Спутник“ - пак казвам, в момента, в който Европейската агенция по лекарствата каже „да“, на него ден ние подписваме договор и казваме „заповядайте“. Ние спазваме правилата.

Искам много добре да ѝ обясниш - техните туристи са добре дошли, нашият стокообмен расте и това е прекрасно. Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват срещу транзитни такси газа...

Аз съм им казал ясно - няма да шпионствате в България. Няма да правите такива неща и там сме безкомпромисни. Много преди чехите, много преди другите ние сме работили, партньорските служби знаят. Вчера (обявеното разследване от прокуратурата на взривове в складове за боеприпаси от 2011 г. насам - б.р.) не е след Чехия, а е много отпреди това... 

Но докато тече следствието - по-малко да се говори. Аз съм сигурен, че ти много ясно ще разграничиш - дружбата, православието, църквата - те са наши приятели. Няма да шпионстват тука".

Темата „Спутник“ се появи по друг повод от сюжета на вкючването във фейсбук - а именно решението на комисията по здравни въпроси на Народното събрание от вчера да подкрепи проекта за решение, внесен от БСП, с което на правителството да „възложи да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната“ на руската ваксина срещу COVID-19 и достъпа на гражданите до нея.

И Борисов, и здравният министър Костадин Ангелов няколко пъти повториха, че парламентът е приел „противозаконно решение“. Пропуснаха да отбележат, че всъщност Народното събрание не е взело никакво решение - просто защото актът на здравната комисия няма правно действие, а от пленарната зала зависи дали ще се съобрази с гласуването на депутатите в нея, или не. Идеята на левицата е още от миналия парламент, а оттогава Ангелов и представители на (вече закрития) щаб обясняват, че България не може да одобри препарат за профилактика, преди това да е направила Европейската агенция по лекарствата.

В самия неприет към днешна дата проект за решение няма срокове за изпълнението му, ако все пак парламентът „възложи“ на Министерскя съвет да предприеме действия, нито указва какви да са те. Въпреки това Ангелов и Борисов интерпретираха случилото се така:

Ангелов: „Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка на руската ваксина, това е изключително притеснително и противозаконно. Тази ваксина не е медикамент. Трябва тя да премине през централизирана процедура на европейско ниво, за мене това е невъзможно. За мене това решение не може да бъде изпълнено."

Борисов: „Могат да си направят правителство още днес и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лева. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари“.

Министрите в оставка на Борисов Деница Сачева, Кирил Ананиев, Лъчезар Борисов отчетоха свършеното в пандемията, оплакаха се как не могат да работят министерствата заради наложения от Народното събрание мораториум над вземането на определени решения, който вече е пратен от ГЕРБ в Конституционния съд.

 
Последва традиционен коментар на Бойко Борисов за политическите му опоненти - ДБ, Слави Трифонов, президента Румен Радев. И интерпретации на тема електронно гласуване, машинно гласуване, вот по пощата, докато Народното събрание се занимава с Изборния кодекс. 
 
Очаквайте подробности.