Реформаторският блок е изчерпал този си формат, обяви здравният министър Петър Москов в студиото на Нова телевизия тази сутрин. Според него, Блокът трябва да се промени и да се консолидира, защото първоначалната му мисия е изчерпана.

Москов отбеляза, че са направени много компромиси, за да може членовете на Блока да приложат обещаните реформи.

"Какъв е пътят, каква е агендата на Блока оттук-нататък, за да може тези компромиси да бъдат оправдани?", обаче е ключовият въпрос според Москов в момента.

Според него, ако целта на Реформаторския блок е била да събере отломките от сините партии и те да преминат бариерата, то целта му е постигната. Ако това обаче не е крайна цел, а първа стъпка, Блокът трябва да се консолидира и да се превърне в партия.

Здравният министър даде и прогноза какво би се случило в случай на провал на политиката на Блока и коалицията с ГЕРБ, АБВ и патриотите:

"Ако това усилие, с всичките компромиси, не успее, това, което следва, е или Путин, или Уво Чавес."

Според него Блокът трябва да служи като ваксина на управлението. И заяви, че на изборите за много техни гласоподаватели е било въпрос на избор - или бюлетина №7, или Терминал 2.

Москов коментира и позицията на Патриотичния фронт, който през последните дни дава сигнали, че ще оттегли подкрепата си от правителството. Той твърди, че целта на шума около Фронта през последните няколко дни е ПФ да бъде опакован в пакет заедно с "Атака", другата националистическа партия в страната, заради коментарите и желанията на някои от двойната група.

"Ние, заедно с ГЕРБ и ПФ трябва да направим усилието да покажем, че между "Атака" и Фронта има разлика", заяви той.

В момента работел модел, който Блокът се опитва да разчупи:

"Едните реват "турци", другите реват "фашисти". От това ДПС винаги е в управлението, а отделни членове на "Атака" успяват да повишат жизнения си стандарт."

Това, което предлага Блокът в момента срещу този модел, е да се работи с мислещи, просветени националисти, каза Москов, явно визирайки ПФ, но и да се включат етнически турци в управлението.

"Тук задачата пред ГЕРБ и Реформаторския блок е да издържат на тези провокации, а задачата на Фронта е да успее да разчупи оковите, в които го слагат. Тоест да го патентоват като втора "Атака", защото това е безсмислено."

Москов коментира и тезата, че двамата депутати, изгонени от ДПС в петък, са подарък от ДПС за Борисов, за да може да поддържа заедно с третата независима избраничка Анна Баракова, мнозинство, ако ПФ оттеглят подкрепата си:

"Дали вие или аз, или някой друг подкрепя нещо, това е въпрос на негов избор. Въпрос е да не зависиш от някого. А смисълът на това мнозинство е да не зависиш."

Министърът обаче смята, че тази конспиративна теория не е реалност, и няма да стане, ако не бъдат оставени ДПС и Бареков "да я разиграят".

"ДПС извън управлението ли е? Извън управлението е. Около фирмите на Пеевски извършва ли се много ясна процедура, свързана с това те да не кълват държавата? Да, извършва се. Хайде тогава да вървим по този път и да не позволяваме да бъдем отклонени от него", каза той.

В заключение д-р Москов коментира и подопечното му министерство и последния проблем, останал от службеното правителство - този с детските ваксини.

"Още веднъж да благодаря на екипа на министър Нейков, моят екип довърши тази процедура, и ваксините за българските дечица вече в следващите дни буквално ще могат да бъдат прилагани."