Предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК доведе до спор между парламентарните партии по време на консултациите за състава на комисията при президента Румен Радев.

ГЕРБ предложи Красимир Ципов и това бе единствената номинация за поста. За членове партията излъчи досегашните си представители - Димитър Димитров, Георги Баханов, Йорданка Ганчева.

"Има такъв народ" прочете имената на Камелия Нейкова за зам.-председател, и Елка Стоянова и проф. Любомир Гавраилов за членове - отново всички с опит в изборната администрация.

БСП също заложи на опита - за зам.-председател номинира досегашния член на ЦИК Емил Войнов, а за членове - колежките му Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. 

От ДПС също номинираха старите си кадри с дългогодишен опит в ЦИК - Севинч Солакова за секреар и Ерхан Чаушев за член. 

"Демократична България" заложи на завръщане на социолога Цветозар Томов в централната изборна администрация - като зам.-председател. Кандидатира и математика Любомир Георгиев за член.

"Изправи се! Мутри вън!" поиска председателката на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева да стане зам.-председател на комисията. 

Всъщност всички останали парламентарни сили не предложиха номинация за председател. Практиката и демократичната традиция е той да бъде посочен от най-голямата по численост парламентарна сила и това е ГЕРБ. Опонентите се бяха съобразили с това неписано правило. От ГЕРБ обаче се оказаха единствените, които предлагат въобще чисто политическа, вместо експертна номинация за ЦИК.

В резултат - останалите партии, като тон зададе Христо Иванов от "Демократична България", заявиха, че няма да подкрепят кандидатура на Ципов за председател. С различни аргументи. Чуха се призиви ГЕРБ да излъчи друга кандидатура, защото Ципов е бил зам.-министър в МВР и не се е справил с купуването на гласове (това по принцип е работа на професионалното ръководство на МВР и шефовете на полицията по места, а и разследването на изборни престъпления се извършва по едно старо споразумение между МВР, прокуратурата и ДАНС - б.р.) Други пък директно заявиха, че няма да подкрепят нито една кандидатура на ГЕРБ. Имаше и призиви към "Има такъв народ" да излъчи своя кандидатура за председател - в качеството й на втора по големина парламентарна сила. От формацията обаче не откликнаха на тези призиви. Имаше гласове председателят да бъде определен чрез жребий, въпреки че такава опция съществува само, ако има повече от една номинация и няма консенсусно решение (според правилата, обявени от Румен Радев на 3 май - б.р.)

Президентът обаче заяви, че ако при предстоящата проверка на документите на предложените от партиите членове на ЦИК Ципов отговаря на изискванията на закона и ако няма други кандидатури - то той ще бъде назначен за председател. Причината - такава е процедурата, а държавният глава следва стриктно записаното в измененията на Изборния кодекс и правилата за назначаване.

Държавният глава отрече - на реплика от Христо Иванов в тази посока - че би назначил председател на ЦИК от ГЕРБ, за да избегне повече обвинения от партията на Бойко Борисов, че комисията щяла да е под негово ръководство. 

"Дейността на ЦИК се мери в дни, трябва да действаме експедитивно и отговорно. Трябва да направим така, че ЦИК да има 60 дни да работи, иначе категорично застрашаваме изборния процес. Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се спокоен диалог и конструктивност. Знам, че се постига трудно, но очаквам вие да я проявите", заяви президентът.

Той опроверга обвиненията на ГЕРБ, че вече президентът избирал ЦИК.

"По закон парламентарно представените партии и коалиции посочват състава и ръководството. Президентът единствено с акт обнародва вашето решение", поясни държавният глава.

Припомняме, че и досега президентът назначаваше членовете на ЦИК със свой указ, като изключение правеха само председателят, зам.-председателят и секретарят на изборната администрация. Те се избираха с гласуване на Народното събрание - тоест от действащото парламентарно мнозинство - но отново по предложение на парламентарните сили.

Изслушването на номинираните за място в ЦИК ще бъде публично и ще се проведе на 7 май, обяви още Радев. Един от кандидатите - математикът Любомир Гаврилов от "Има такъв народ" - ще трябва да се яви онлайн - защото преподава във Франция, а заради пандемията не е успял да се прибере. Останалите не се възпротивиха на това предложение.