Представянето на българският евробоец „Лудогорец” впечатлява не само футболни фенове в България, то си е достатъчно гръмко и спрямо високите европейски стандарти. Освен постоянна драма, вълнуващ футбол и голови спектакли, първото участие на „орлите” в групите на Шампионската лига поставя дебютанта сред челниците в листата на небогопомазаните и то в цялата й история.

Разградските „орли” влизат в представителната част на историята на турнира и поставят името си до клубовете, направили най-силно позитивно впечатление. По почти всички компоненти „Лудогорец” може да бъде признат и за един от най-добрите дебютанти в досегашната история на Шампионска лига. А още не е приключил. На този етап, след пет изиграни двубоя в групите, българският първенец оглавява символичното класиране между 5-те отбора от листата „Платини”. Както е добре известно, точно шефът на УЕФА осигури

пет квоти за тимовете от така наречените малки първенства.

За да попаднат в групите, те водят самостоятелна отсявка. През този сезон квалификациите дадоха шанс освен на „Лудогорец”, също така на „Малмьо”, на кипърския „Апоел”, на „БАТЕ Борисов” от Беларус и на „Марибор” от Словения. Кръг преди края на надпреварата, с четирите си точки „Лудогорец” е №1 в макар и символичното подреждане на тази важна за нас компания. Това пък означава, че ако стане за четвърти път шампион на България, "Лудогорец" ще е най-добрият отбор по показатели за следващата кампания в Шампионска лига.

И ще излиза като поставен срещу всеки от трите си съперника по пътя към новото участие.За сравнение, ЦСКА ще е някъде след десето място и със сигурност ще е непоставен не само в последния плейофен кръг, но и в предишния. Това е размерът на широката ножица, която отвори „Лудогорец” спрямо българските си конкуренти.

Да си най-добър отбор сред представителите на 37 страни в Европа е постижение, което не може да бъде подценявано. Към днешна дата България, благодарение на „Лудогорец”, е пред Полша, Румъния, Чехия, Кипър, Израел, Австрия, Словакия... Пред всички държави от бивша Югославия, чийто национални отбори могат да победят сегашния ни полуразпаднал се "А" тим, както и където го хванат. България е пред всички републики на бившия СССР само с две изключения - Украйна и Русия. България е пред целия Скандинавски полуостров, също сериозна футболна величина.

„Лудогорец” вдигна летвата много високо и неслучайно постоянно се говори и пише, че това участие е истинско чудо. 

Футболното пространство е изключително консервативно 

и не търпи размествания на пластовете. Изненадите, особено от малките клубове, са твърде рядко явление. Прецедент е някой „случаен” отбор да излезе от групата, а това не може да се случи без липсата на късмет при жребия. Само два отбора от листата „Платини” са продължавали в плейофите - „Апоел” от Никозия и легендарният „Селтик”.

Върховото постижение на отбор от така наречената „наша черга” е достигането на четвъртфинал на споменатия „Апоел”. Но трябва да се отбележи, че това не бе първото участие на кипърците в турнира. Като дебютанти те спечелиха само една точка, а голямото си постижение фиксираха от втория път. За „Селтик” няма какво да говорим, този клуб все пак е бил европейски клубен шампион. 

Съвсем малък е броят на аналогичните отбори, които са се класирали на трето място в крайното класиране на групата и са продължавали в Лига Европа. В повечето случаи това също е било следствие от шанс при жребия. Повече точки от „Лудогорец” в групата на Шампионска лига са печелели няколко румънски отбора.

Но например „Стяуа”, който сега бе отстранен от „зелените”, има участия с по една или две точки и трагична голова разлика. Нещо повече - без актив в групата е оставал клуб като „Виляреал”, достигал до полуфинал в турнира. Пълно фиаско е фиксирал „Лил”. Славният „Хамбургер” е оставал без победа в груповата фаза. Само преди година „Реал Сосиедад” завърши с едно мижаво равенство в квартета. Безкрайно слаб е бил „Базел” при първото си участие в турнира. Примери на провали - колкото искаш. А това са емблематични имена за европейския клубен футбол.

Допреди 3 месеца името „Лудогорец” бе само екзотика за Европа на футболните аристократи. Сега вече е величина.

Представянето е коренно различно

от очакваното и напълно опровергава прогнозите. Общо взето при тегленето на жребия повечето специалисти са предвиждали на „Лудогорец” съдбата на дебютантите „Жилина” или „Дебрецен”. В цифрово изражение - шест загуби и голова разлика малко на много. И този път е извървян в 80 процента от случаите при участието на отбори от нашата част на футболното пространство. С резултати от типа 5, 6, 7 на 0. При подобни случаи казваме, че това е реалното изражение на разликата в класите. 

Така са били напълно разкривани като футболни недоразумения споменатите словаци и унгарци, но се е случвало и на "източни тигри" като „Динамо” (Загреб и „Динамо” (Киев). Точно великият в миналото „Динамо" (Киев) е бил разбиван по жесток начин няколко пъти в групите на Шампионската лига. Големите клубове се превръщат в хищници, когато усетят мирис на кръв. 

Азбучно правило е, че всеки желае да си направи голов рекорд и вероятно „Лудогорец” е бил смятан за подходяща мишена. Оказа се, че въобще не е така. С изключение на гостуването в Базел, „Лудогорец” изигра четири абсолютно равностойни мача, в които можеше дори да вземе и по-голям точков актив. А едно излизане от групата по всички показатели щеще да е най-доброто представяне на подобен клуб в цялата история на турнира. И никой не може да отрече, че подобен шанс съществуваше, защото и срещу „Реал” в София, и срещу „Ливърпул” на „Анфийлд” можеха да се спечелят точки.

Фактите, цифрите и голата, безпристрастната статистика показват, че ставаме свидетели на едно забележително представяне от страна на „Лудогорец”. Силната емоция е способна да хиперболизира събитията, но числата не. А те говорят красноречиво докъде стигна „Лудогорец”. И може би подсказват и докъде би могъл да отиде догодина по същото време.