Реформаторите участват в управлението на страната „на границата на компромиса“, защото им е трудно да работят в мнозинство с АБВ и Патриотичния фронт. Това обяви пред бТВ лидерът на ДСБ Радан Кънев.

С хората на Георги Първанов и Валери Симеонов реформаторите имали допирни точки в програмите, но „идейните различия“ преобладавали.

„В момента сме в преговори с Патриотичния фронт за запазване на мнозинството, което е необходимо, за да се гласува бюджетът, за да се осъществят съдебната реформа и стратегията за здравеопазването на министър Петър Москов”, каза Кънев.

Той обаче отказа да коментира думите на патриотите срещу назначенията на кадри на НПСД в държавния апарат - Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и Веселин Пенев за областен управител на София-град.

"Ние сме се опитвали да не коментираме назначението на Слави Бинев. Едни виждат създател на БИАД, други - човека, който нахлу в националната телевизия. Ние понасяме тежки лични и политически загуби от обраната си позиция, а това показва, че правим сериозни компромиси в името на стабилността", каза още Кънев по повод избирането на Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии.

Според лидера на ДСБ няма никаква опасност Реформаторският блок да се разпадне.

"Въпросът е дали ние ще станем локомотива на политиката, или ще се превърнем в един от вагоните, не дай, Боже - в последният вагон на влакчето на Борисов, в който нещо подрънква, защото не е добре подредено. Ние представляваме хората, които искат промяна, модерна европейска България, не тези, които искат да подрънкват в последния вагон", бе категоричен той.