Не е установено български граждани да са част от джихадистите на терористичната организация "Ислямска държава". Това обяви бТВ, цитирайки източник от Националната разузнавателна служба, пожелал да остане анонимен. Десетки македонци обаче са заминали за Ирак и Сирия, твърди същия източник. 

"Македонски граждани без съмнение участват в конфликтите в Сирия и Ирак", категоричен е разузнавачът.

Според него, поне 900 души от Балканите се сражават за халифата. 

НРС е провела десетки проверки за български граждани в ИД, но без резултат.

"Не може напълно да изключим евентуално участие в тези джихадистки структури на лица, които са имали друго гражданство и впоследствие са придобили и наше гражданство. Не разполагам с конкретни данни, по-скоро е логично заключение това, което казвам. Напълно възможно е предвид разпространението в региона на Близкия изток на фалшиви документи за самоличност, лица с подобни документи да са включени под някаква форма в структурите на „Ислямска държава" или друга джихадистка групировка в региона", обясни анонимният експерт.

"Засега искам категорично да подчертая, предвид нееднократните тиражирани публикации и спекулации за наличност на български граждани в джихад в Сирия и Ирак, нямаме категорично потвърдени данни", заяви служителят на НРС.

Според разузнаването, през юни ИД са разполагали с 10 000 бойци, но досега са нараснали в пъти, поради притока чужди джихадисти и останките от баасистките структури на Саддам Хюсеин. В момента 5000 от чужденците в редиците на халифата са от Западна Европа, 12 500 от Северна Африка и Близкия изток. 

Подборът вече е по-строг, и се набират хора с предишен боен опит, но възрастовата граница е паднала под 18 години. Чуждите джихадисти влизат в бойните действия през три точки на турско-сирийската граница - Газиантеп, Килис и Антакия.

„Цели семейства от Западните Балкани се прехвърлят към територията на Сирия още преди обявяването на халифата, за да се устроят да живеят в условия на халифат, съобразен с нормите на шериата", обясни експертът.

Някои от бойците вече се връщат по страните си - близо 100 души за Балканите. Засега няма информация за подготовка на терористични актове, но ако ИД не удържи във военно отношение своята отвоювана територия от Сирия и Ирак, е възможно да се пренастрои за терористични действия в Европа.