Велизар Енчев, единствения депутат от Патриотичния фронт, който не подкрепи кабинета, днес обяви напускането си на парламентарната група на Фронта. Това стана в предаването на Нова телевизия "Дикоff", като водещия Сашо Диков прочете молбата за напускане, адресирана към председателката на парламента Цецка Цачева.

Основният мотив на Енчев е фактът, че ПФ е подкрепил кабинета с мандат на ГЕРБ, нещо, което партията никога не е обявявала като намерение в предизборната кампания.

"По време на предизборните кампании в последните 18 месеца представителите на НФСБ в нито един момент не заявиха на своите избиратели, че в Народното събрание ще се коалират с ГЕРБ и Реформаторския блок, чиито идеологически платформи нямат нищо общо с идеите и програмата на Националния фронт за спасение на България. Това е недопустима промяна на вота на нашите избиратели," обяви Енчев.

Според него голяма част от гласоподавателите на Фронта не приемат такава коалиция.

Енчев остро разкритикува позицията на Валери Симеонов за назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, като определи поведението му за лицемерно. 

"В медийните си изяви преди изборите на 5 октомври т.г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов нееднократно посочваше, че е "без значение кой ще управлява, кой ще е министър-председател, как ще се казва министърът на икономиката, министърът на транспорта или който и да било друг, а е важно да има програма, около която да има обединение за спасението на България", припомня Енчев.

Енчев подчерта, че би трябвало да е очевадно за Симеонов, че като подкрепя коалиция с Реформаторския блок, това означава подкрепя и на партията на Корман Исмаилов.

Той подчерта, че решението да се подкрепи кабинет с мандата на Борисов е дошло изневиделица за него, и е бил крайно учуден на всички свои съпартийци. 

"Там, в нашата група, нищо не се обсъжда – каквото каже Валери Симеонов, това става," заяви депутатът. 

"Това, което стана с нашата партия, е много срамно, защото аз вярвах, че ще станем алтернатива. Аз не вярвах, че ръковоството на партията в лицето на Валери Симеонов ще се прегърне с Бойко Борисов," заключи Енчев.

Така независимите депутати стават 4-има. Първа Ана Баракова напусна парламентарната група на ББЦ. В петък ДПС изключиха други двама депутати, избрани чрез преференция - Муса Палев и Гюнай Хюсмен.

Очаквайте подробности!