Дойде време на един от главните въпроси, поставени от Брекзит: ще остане ли Обединеното кралство обединено?

Победата на националистите на парламентарните избори в Шотландия на 6 май ги окуражава да поискат нов референдум за независимост.

Евентуално прекъсване на над 300-годишния съюз с Англия обаче няма да дойде без ожесточени политически и съдебни битки.

На референдума за Брезкзит на 23 юни 2016 г. 62 процента от шотландците гласуваха за това Обединеното кралство да остане в Европейския съюз. За оставане в ЕС, бюлетина пуснаха 98 на сто от националистите на първата министърка Никола Стърджън.

Това даде основание на наблюдателите да прогнозират, че отделянето на Шотландия може да стане един от главните резултати от Брекзит. 

На 6 май Шотландската националистическа партия взе 64 от общо 129 места в парламента в Единбург. Едно не ѝ достигна за обикновено мнозинство.

Но що се отнася до независимостта, националистите имат съюзник - зелените. С техните осем депутати привържениците на втори референдум за напускане на Обединеното кралство стават 72-ма.

Още след Брекзит британският министър-председател Борис Джонсън неколкократно заяви, че Лондон няма да позволи ново допитване до шотландците. Такова може да има веднъж на поколение, каза консервативният премиер, позовавайки се на политическо споразумение след неуспешния за националистите референдум за независимост през 2014 г. Тогава те загубиха с 44,7 на сто на 55,3 на сто от привържениците на оставането в Обединеното кралство.

Националистите обаче днес изтъкват, че преди седем години никой не е знаел, че държавата ще напусне Европейския съюз - стъпка, с която преобладаващото мнозинство от шотландците не са съгласни. 

Стърджън днес заявява, че въпросът за новия референдум за независимост не е „дали“, а „кога“.

Джонсън покани лидерите на съставните части на Обединеното кралство на кризисни разговори след победата на Шотландската националистическа партия на четвърти подред избори. Стърджън заяви, че резултатите от вота са доказали, че втори референдума за независимост на Шотландия е волята на нейния народ.

Тя предупреди, че който и да е полтиик в Лондон, ако застане на пътя на такова допитване, би започнал битка с демократичните желания на шотландците.

Темата предизвиква оживен дебат в британските медии.

Въпреки изявлението на Стърджън, че вторият референдум е въпрос на време, конституционните въпроси се решават от парламента в Уестминстър, подчертава близкият до консерваторите в. „Дейли телеграф“. Той отбелязва, че шотландските националисти не са получили самостоятелно парламентарно мнозинство на изборите от 6 май.

Мнозина шотландци не искат независимост, а един по-склонен към сътрудничество съюз с Великобритания, пише близкият до опозиционните лейбъристи в. „Гардиън“.

Великобритания е изправена пред месеци на конституционни и съдебни сблъсъци, предупреждава той.

Според лявоцентристкото издание има алтернатива на дисфункционалното статукво - подобряване на сътрудничеството.

Голяма част от хората в Шотландия изглеждат националисти, но всъщност провинцията е разделена на три блока: категорични противници и поддръжници на независимостта, а между тези две крайности стои огромното мнозинство, което ще определи съдбата на съюза между Единбург и Лондон.

Това мнозинство иска подобряване на сътрудничеството между провинцията и централните власти - но само 23 на сто от шотландците смятат, че провинциалните и националните власти си сътрудничат добре, подчертава изданието.

Борис Джонсън не може да управлява като английски националист. Никой премиер не може да запази съюза, ако е в конфликт с голяма част от него, подчертава в. „Гардиън“, цитиран от БТА.