Готов е обобщаващият доклад на прокуратурата за състоянието на язовирите, който обвинител № 1 разпореди след опустошителното наводнение в Мизия.

След  трагедията отнела два живота и оставила стотици без дом, бе извършена проверка на територията на цялата страна по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и по изпълнение на правомощията на компетентните държавни органи в тази насока.

Проверката е обхванала периода от 01.01.2014 г. до настоящия момент и е разглеждана един път дейността на басейновите дирекции и дейността на кметовете и областните управители. При първия етап прокурори от апелативните прокуратури са работили на място в басейновите дирекции. След приключването му данните за рисковите водни обекти са изпратени на съответните окръжни прокуратури, съобщиха от държавното обвинение.

                Обобщеният доклад е представен на главния прокурор от проверяващия екип от Върховната административна прокуратура (ВАП) на 20 ноември.  

В резултат на работата на прокурорите са изготвени общо 95 предложения или предписания до кметове и областни управители за отстраняване на закононарушения и за осъществяване на конкретни дейности за обезопасяване на рискови водни обекти. Образувани са 4 преписки с оглед данни за извършени длъжностни престъпления, както и 17 административнонаказателни производства за нарушения по Закона за водите. За 13 от тях вече са издадени наказателни постановления. Констатирано е, че все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност. Като характерни и повтарящи проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка  и ремонт на хидротехническите съоръжения, наличието на неизправни или частично изправни язовирни стени, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там, липсата на финансови ресурси по места за осъществяване на такива дейности и др.

На извънредното заседание на Министерския съвет днес по покана на премиера Бойко Борисов ще присъстват прокурори, с които ще се обсъждат проблемите. Самият Цацаров също е изпратил на министър-председателя доклада.