Голяма коалиция от проевропейски сили и комунисти може да бъде създадена в Молдова с цел страната да продължи по пътя си към ЕС.

Сензационната новина от Кишинев съобщи Би Би Си след приключването на парламентарните избори.

Трите проевропейски партии ще имат необходимото мнозинство от 54 места в 101-членния парламент. Те обаче ще се постараят да привлекат на своя страна Комунистическата партия на Република Молдова (КПРМ), която досега не е заявила ясно дали се стреми към ЕС или към създадения от Русия Евразийски съюз. Все пак лидерът й, бившият президент (2001-2009) Владимир Воронин, подкрепяше евроинтеграцията, докато бе на власт.

Твърдо проруска е само Социалистическата партия на Република Молдова (СПРМ). Отделно тя взе най-много проценти - 22. Но това съвсем не е достатъчно. Дори евентуална коалиция с комунистите, които вземат 18 процента, няма да доведе до проруско мнозинство в парламента.

Главните проевропейски сили са Либерал-демократическата партия на Молдова (ЛДПМ) на експремиера (2009-2013) Влад Филат, Демократическата партия на Молдова (ДПМ) на Мариан Лупу и Либералната партия (ЛП) на Михай Гимпу, който е поддръжник на членството в НАТО и обединението в Румъния.

Въпреки че трите партии имат сходни позиции, преговорите за коалиция ще бъдат тежки, прогнозират наблюдатели. Главните различия са в това колко бързо бившата съветска република трябва да се присъедини към ЕС. Лиобералдемократите, които вземат 19 на сто и са на второ място след социалистите, настояват Молдова да получи статут на кандидат-член още през 2017 и да се присъедини през 2020 г.

Тази задача е много трудно изпълнима, единодушни са повечето анализатори.

Руското влияние в Молдова винаги е било много силно. Натискът на Москва върху Кишинев се засили особено след избухването на кризата в Украйна преди година.

Кремъл се опитва да накара бившата съветска република да се откаже от подписаното през юни Споразумение за саоцииране с ЕС. То бе одобрено от Европарламента на 13 ноември.

Ситуацията се влоши още повече, след като Русия забрани вноса на селскостопански продукти от Молдова. Бившата съветска република изнасяше големи количества вино, месо, плодове и зеленчуци.

Модова в момента е една от най-бедните страни в Европа.

Освен това, на нейна територия е създадена първата сепаратистка република на територията на СССР. Това е Приднестровската молдавска република (ПМР), известна повече като Приднестровие. Тя се намира между левия бряг на река Днестър и Украйна. Включва в себе си и намиращия се в Молдова град Цигина (Бендери).

Местните сепаратистки водачи се възползваха от страховете на хората от евентуално обединение с Румъния, която е окупирала тази територия по време на Втората световна война, без тя да й е принадлежала преди това. Резултатът обаче е съществуващата и до днес копунна система за стоки от първа необходимост.

Макар Русия да помогна са създаването на Приднестровието, досега тя не е признала официално това формирование. Републиката е призната единствено от други подобни образувания - Абхазия и Южна Осетия.